ΔΗΜΟΙ

Συμμαχία Ευθύνης για την Ελλάδα από την ΚΕΔΕ

Συμμαχία Ευθύνης για την Ελλάδα της επόμενης δεκαετίας, συγκροτεί η ΚΕΔΕ, με στόχο την ανάγκη θεσμικών αλλαγών και ουσιαστικής αποκέντρωσης.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Λάζαρος Κυρίζογλου, κατά τον χαιρετισμό του στην έναρξη των εργασιών του φετινού OlympiaForum, έστειλε σαφές μήνυμα για τις προτεραιότητες της ΚΕΔΕ, τονίζοντας ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει επιτέλους να αποκτήσει τον ρόλο που της αναλογεί και δικαιούται στο κράτος του αύριο.

Όπως είπε: «Η βιώσιμη ανάπτυξη, η ανθεκτικότητα των κοινωνιών και οι δυναμικές περιφέρειες δεν μπορούν να επιτευχθούν χωρίς την ενδυνάμωση της Πρωτοβάθμιας Αυτοδιοίκησης. Είναι η ώρα να μιλήσουμε ειλικρινά και να δράσουμε αποφασιστικά».

Υπογράμμισε, επίσης, ότι η Αυτοδιοίκηση εξακολουθεί να λειτουργεί μέσα σε ένα αυστηρά συγκεντρωτικό, γραφειοκρατικό και ξεπερασμένο μοντέλο διακυβέρνησης, παρά τις κατά καιρούς εξαγγελίες περί αποκέντρωσης, σημειώνοντας πως: «Το Σύνταγμα είναι σαφές, αλλά η εφαρμογή του παραμένει ζητούμενο. Πενήντα χρόνια μετά την ψήφισή του, η Αυτοδιοίκηση συνεχίζει να αντιμετωπίζεται διαχρονικά ως ‘φτωχός συγγενής’ του Κράτους».

Κατά την ομιλία του ο Λάζαρος Κυρίζογλου επικεντρώθηκε  σε βασικά σημεία, όπως η

  • Ανάγκη ενός νέου μοντέλου διακυβέρνησης, αποκεντρωμένου, με ξεκάθαρες αρμοδιότητες και εγγυημένη οικονομική αυτοτέλεια για Δήμους και Περιφέρειες.
  • Κριτική στην αποσπασματική στήριξη της Αυτοδιοίκησης από το Κεντρικό Κράτος, που επιμένει σε συγκεντρωτικές πρακτικές και αφήνει εκτός τις τοπικές κοινωνίες από τον σχεδιασμό πολιτικών.
  • Υπενθύμιση της συνταγματικής υποχρέωσης για διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια των Ο.Τ.Α.
  • Έκκληση για εθνικό διάλογο και διαμόρφωση ενός «οδικού χάρτη» για τη νέα εποχή της Αυτοδιοίκησης με εργαλεία, αρμοδιότητες και ρόλο στις μεγάλες εθνικές προκλήσεις.
  • Προειδοποίηση για την ψευδαίσθηση τεχνολογικής πανάκειας, υπογραμμίζοντας ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη πρέπει να υπηρετεί τον άνθρωπο, όχι να τον αντικαθιστά.

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ ανακοίνωσε την πρωτοβουλία για τη συγκρότηση μιας “Ισχυρής Συμμαχίας Ευθύνης” ανάμεσα στην Αυτοδιοίκηση, το Κεντρικό Κράτος και την Κοινωνία των Πολιτών. Στόχος, η διαμόρφωση ενός συνεκτικού εθνικού σχεδίου για:

  • Την καταπολέμηση της κλιματικής κρίσης και την προσαρμογή των τοπικών κοινωνιών.
  • Την ενίσχυση των υποδομών, της κοινωνικής συνοχής και της δημοκρατικής συμμετοχής.
  • Την αναβάθμιση των θεσμών και των ανθρώπων της Αυτοδιοίκησης.
  • Την ψηφιακή ισότητα και την ενεργειακή αυτάρκεια.

Η Συμμαχία αυτή θα αποτελέσει τον πυρήνα της στρατηγικής της Κ.Ε.Δ.Ε. και θα παρουσιαστεί εκτενώς στο ετήσιο τακτικό Συνέδριο του 2025 , το οποίο – για λόγους εθνικής σημασίας – θα πραγματοποιηθεί στον Έβρο και συγκεκριμένα στην Αλεξανδρούπολη στις 6-8 Νοεμβρίου.

Κλείνοντας, ο Λ. Κυρίζογλου είπε ότι: «Ήρθε η ώρα να βαδίσουμε όλοι μαζί – μεγάλοι, μικροί, ορεινοί, νησιωτικοί Δήμοι – για μια Ελλάδα που δεν αφήνει κανέναν πίσω. Δεν υπάρχουν ιδιωτικοί παράδεισοι. Είτε θα προοδεύσουμε όλοι μαζί, είτε θα αποτύχουμε όλοι μαζί».

Share

Τελευταία άρθρα

Στην Αλεξανδρούπολη για τις υποδομές ο Γ. Βρούτσης

Από κοντά τις αθλητικές εγκαταστάσεις της πόλης είδε ο Αναπληρωτής Υπουργός Αθλητισμού, Ιωάννης Βρούτσης που…

13 ώρες ago

Συνάντηση Κ. Μουτζούρη με αντιπροσωπεία από το Αλιαγά της Τουρκίας

Οι προοπτικές ενίσχυσης της ακτοπλοϊκής σύνδεσης, η ανάπτυξη του τουρισμού, καθώς και η διεύρυνση των…

16 ώρες ago

Επικοινωνία μέσω Post-it στον Δήμο Παπάγου-Χολαργού

Τη δυνατότητα σε κάθε δημότη, αλλά και σε κάθε επισκέπτη, να υποβάλει εύκολα και γρήγορα…

17 ώρες ago

Το πρώτο παγκάκι «διπλής όψης» στην Ελλάδα τοποθετήθηκε στον Άλιμο

Ένα πρωτότυπο παγκάκι «διπλής όψης», το οποίο δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες να επιλέγουν προς…

17 ώρες ago

Μέτρα προστασίας από τη ζέστη λαμβάνουν οι δήμοι

Μέτρα προστασίας για όσους ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού παίρνουν οι δήμοι, που ανοίγουν…

17 ώρες ago

Ενισχύονται οι δράσεις καταπολέμησης των κουνουπιών σε Ελληνικό & Αργυρούπολη

Ο Δήμος Ελληνικού - Αργυρούπολης προχωρά προληπτικά σε έκτακτη εφαρμογή προνυμφοκτονίας σε όλα τα φρεάτια…

17 ώρες ago