Την ιδιαίτερη συμβολή του επαρχιακού τύπου στην ανάδειξη των θεμάτων που απασχολούν τις τοπικές κοινωνίες και την στήριξη των αγώνων σε κάθε σημείο της χώρας εξήρε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, συμμετέχοντας στο 55ο Πανελλήνιο Δημοσιογραφικό Συνέδριο της Ένωσης Συντακτών Επαρχιακού Τύπου.
Ο Λάζαρος Κυρίζογλου, κατά τον χαιρετισμό του την πρώτη ημέρα των εργασιών του συνεδρίου που πραγματοποιείται στην Καστοριά από τις 3, ως τις 5 Οκτωβρίου, μίλησε για την βοήθεια που προσφέρουν τα μέσα ενημέρωσης της περιφέρειας στην ανάδειξη των αναγκών της κάθε περιοχής.
Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ είπε στον χαιρετισμό του:
«Σας ευχαριστούμε ως ΚΕΔΕ αλλά κι εγώ προσωπικά για την πρόσκληση στο 55ο Πανελλήνιο Δημοσιογραφικό Συνέδριο της Ένωσής σας.
Συγχαίρουμε θερμά την Ένωσή σας και τους συνδιοργανωτές: την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, την Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς, Άργους- Ορεστικού, Νεστορίου, το Επιμελητήριο Καστοριάς, την Εταιρεία Τουρισμού Δυτικής Μακεδονίας και την “Μακεδνός Α.Ε.” του Δήμου Καστοριάς για την συνδιοργάνωση και την επιλογή της πόλεως της Καστοριάς, γενέθλιο τόπο μου αλλά και που νοηματοδοτεί πολλά πράγματα ταυτοχρόνως.
Μία πόλη με πολύ μεγάλη ιστορία, ακριτική έπαλξη με μεγάλη συνεισφορά στην πατρίδα, με ιδιαίτερη ξεχωριστή ομορφιά και απαράμιλλο φυσικό κάλλος, μια περιοχή η Δυτική Μακεδονία που πρέπει να τύχει ιδιαίτερης κρατικής μέριμνας και φροντίδας.
Πού και πώς όμως προσδιορίζεται η ύπαρξη, ο ρόλος, η λειτουργία του Τύπου; Φυσικά στο Σύνταγμα της Ελλάδος, άρθρο 14 και από τον κοινό νομοθέτη.
Σύμφωνα με το άρθρο 14 του Συντάγματος:
“1. Kαθένας μπορεί να εκφράζει και να διαδίδει προφορικά, γραπτά και δια του τύπου τους στοχασμούς του τηρώντας τους νόμους του Kράτους.
Αυτή η παράγραφος 9 του άρθρου 14 του Συντάγματος προστέθηκε με την Συνταγματική Αναθεώρηση στο Σύνταγμα του 1975 που έγινε το 2001, για την καταπολέμηση του φαινομένου της λεγόμενης διαπλοκής. Τώρα θίγεται το ερώτημα: τηρούνται τα ανωτέρω από τον Τύπο, έντυπο και ηλεκτρονικό; Ναι από την πλειοψηφία του Τύπου. Όχι από όλα τα έντυπα. Όλοι μας, οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ γνωρίζουμε τι γίνεται.
Κυρίες και Κύριοι,
Στέκομαι ιδιαίτερα στην σχέση των πολιτικών μιας περιοχής, μιας επαρχίας, με μια επαρχιακή εφημερίδα. Σχέση κοινωνικά ισχυρή. Είναι γνωστά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο επαρχιακός Τύπος, με την εισβολή των λεγομένων μέσων κοινωνικής δικτύωσης και της τεχνολογίας στη ζωή μας και την ενημέρωση.
Ιδιαίτερα επισημαίνουμε τον σημαντικό ρόλο του επαρχιακού Τύπου και των συντακτών του στους αγώνες της Πατρίδας μας, σε όλες τις ιστορικές περιόδους (Τουρκοκρατίας, Επανάσταση 1821, Μακεδονικός Αγώνας 1904-1913, Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος 1914-1918, Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος 1940-1944).
Το κράτος πρέπει πάντοτε να δείχνει την ιδιαίτερη μέριμνά του και ζεστασιά, την υποστήριξή του στον επαρχιακό Τύπο.
Ως Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος χαιρετίζουμε τις εργασίες του 55ου Συνεδρίου της Ένωσης Συντακτών Επαρχιακού Τύπου κι ευχόμαστε καλή επιτυχία στις εργασίες του».
Επίσης, στο συνέδριο έδωσαν το παρόν μεταξύ άλλων ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Καστοριάς, οι Δήμαρχοι Καστοριάς, Άργους-Ορεστικού, Νεστορίου, η Βουλευτής Καστοριάς Μαρία Αντωνίου.
Την πορεία των εργασιών για την αντικατάσταση του παλαιού δικτύου ύδρευσης στην πόλη είδε από…
Οι δήμαρχοι προειδοποιούν για συνεχείς κινητοποιήσεις.
Μέτρα για την προστασία των δημοτών και κυρίως των ηλικιωμένων που αποτελούν εύκολους στόχους των…
Στόχος είναι η ασφαλής, αυτόνομη και αξιοπρεπής πρόσβαση όλων στην παραλία και στη θάλασσα.
Α.Ε.ΔΙ.Κ. και ΔΕΥΑΛΑΘ ενώνουν δυνάμεις για την ενίσχυση της υδροδότησης της Ισθμίας.
Τις δημοτικές Αρχές και τους κατοίκους των δήμων της Ανατολικής Αττικής που είχαν προσφύγει στη…