ΔΗΜΟΙ

Έρχονται τα «Τα Ντοκουμέντα του Πειραιά»

Την ιστορία και την ταυτότητα της πόλης αναδεικνύει το νέο φεστιβάλ «Τα Ντοκουμέντα του Πειραιά» που ξεκινά μέσα στον Οκτώβριο.

Το φεστιβάλ που φέρνει στο προσκήνιο μνήμες, τοπόσημα και αφηγήσεις της πόλης, περνά από την Τρούμπα, τις αλάνες, τις γειτονιές, τον αρχαίο Πειραιά, τη βιομηχανική ζώνη και δείχνει τη ζωή των προσφύγων, των ψαράδων και των ναυτικών, της μπάλας και του ρεμπέτικου.

Μιλώντας για το θέμα, ο δήμαρχος Γιάννης Μώραλης είπε:

«Το νέο φεστιβάλ «Τα Ντοκουμέντα του Πειραιά» σηματοδοτεί μια σημαντική στιγμή για τον πολιτισμό της πόλης μας. Είναι μια αξιόλογη πρωτοβουλία που αναδεικνύει την πλούσια ιστορία, την ταυτότητα και τις μνήμες της πόλης μας, φέρνοντας στο προσκήνιο τόσο τα ιστορικά τοπόσημα όσο και τις καθημερινές αφηγήσεις των ανθρώπων της.

Μέσα από παραστάσεις, μουσικές δράσεις, αφηγήσεις και performances με ελεύθερη είσοδο για όλους, παρουσιάζεται η ιστορική και κοινωνική διαδρομή του Πειραιά, αναδεικνύοντας την πόλη ως ζωντανό χώρο μνήμης, δημιουργίας και δημόσιας συμμετοχής. Το Φεστιβάλ συνδέει το παρελθόν με τη σύγχρονη δημιουργία, προσφέροντας στους πολίτες και τους επισκέπτες την ευκαιρία να προσεγγίσουν την ταυτότητα και την ιστορία της πόλης μέσα από την τέχνη. Μια ακόμη σημαντική παράμετρος είναι ότι η διοργάνωση του Φεστιβάλ χρηματοδοτήθηκε πλήρως από ευρωπαϊκούς πόρους μέσω της ΟΧΕ Πειραιά (ΕΣΠΑ), χωρίς να επιβαρυνθούν καθόλου τα ταμεία του Δήμου Πειραιά.

Στόχος μας είναι να συνεχίσουμε να δημιουργούμε, να μοιραζόμαστε και να συνδιαμορφώνουμε το πολιτιστικό μέλλον του Πειραιά, γεφυρώνοντας το παρελθόν με τη σύγχρονη δημιουργία. Ο πολιτισμός είναι εδώ και καλούμε όλους να τον ζήσουν μαζί μας».

Ευαγγελία Μπαφούνη, Διευθύντρια Πολιτισμού Δήμου Πειραιά

«Τα Ντοκουμέντα του Πειραιά είναι ένα ταξίδι στην ιστορία και την ταυτότητα της πόλης. Από τον αρχαίο Πειραιά έως τις αλάνες, το ρεμπέτικο και τους αποχαιρετισμούς της μετανάστευσης, ο πολιτιστικός πλούτος του Πειραιά αναδεικνύεται μέσα από τους χώρους, τις αφηγήσεις και τις φωνές των ανθρώπων του. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που γεφυρώνει το παρελθόν με τη σύγχρονη δημιουργία και προσφέρει σε πολίτες και επισκέπτες μια μοναδική εμπειρία».

Νίκος Διαμαντής, Καλλιτεχνικός Διευθυντής Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά

«Τα Ντοκουμέντα του Πειραιά είναι ένας τόπος ζωντανού θεάτρου, ένας τρόπος να αντιλαμβάνεσαι την ιστορία και τις ιστορίες όντων και μη όντων με τρόπο ποιητικό και συχνά αλληγορικό. Τα 7 Ντοκουμέντα είναι παραβολές και παραμύθια. Το χώμα της αλάνας, το κοιμητήριο και η δίψα για ζωή, η θάλασσα και το αλάτι στα χέρια μας, οι ρίζες της μουσικής, η έρημος του πόθου, ο σπαραγμός του αποχαιρετισμού και η βουβή σιωπή του αρχαίου Πειραιά, είναι εδώ για να μας θυμίσουν αυτό που υπήρξε, αυτό που υπάρχει και να ονειρευτούμε μαζί».

Share

Τελευταία άρθρα

Ακύρωσε το πρόγραμμά του στη ΔΕΘ ο Νίκος Χαρδαλιάς μετά την τραγωδία στην Τανάγρα

Ο Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος έχει διατελέσει υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, ήταν εμφανώς συγκινημένος από την…

18 ώρες ago

Συνάντηση Κουρέτα- Σακκά για έργα αθλητικής υποδομής των Τρικάλων

Δ. Κουρέτας: «Η Περιφέρεια δηλώνει έτοιμη να χρηματοδοτήσει και να προχωρήσει άμεσα τα έργα, αρκεί…

21 ώρες ago

Λυκόβρυση–Πεύκη: Στο επίκεντρο έργα, χρηματοδοτήσεις και νέες παρεμβάσεις στις επαφές Ψυχάλη στη ΔΕΘ

Σειρά συναντήσεων του Δημάρχου Μάριου Ψυχάλη με κυβερνητικά και αυτοδιοικητικά στελέχη στην 90ή Διεθνή Έκθεση…

21 ώρες ago

850.000 ευρώ για τον εκσυγχρονισμό του κολυμβητηρίου Άρτας

Το έργο θα χρηματοδοτηθεί από το Πρόγραμμα «Ήπειρος 2021-2027».

22 ώρες ago

Κυρίζογλου από τη ΔΕΘ: «Ισχυροί Δήμοι, δυνατές τοπικές κοινωνίες, δυνατή Ελλάδα»

Εγκαινιάστηκε το περίπτερο της ΚΕΔΕ στην 90ή ΔΕΘ – Στο επίκεντρο ο νέος Κώδικας Αυτοδιοίκησης,…

22 ώρες ago

Σε λειτουργία νέος κυκλικός κόμβος στη Λάρισα

Οι εργασίες στον κόμβο εκτελούνται στο πλαίσιο του δημοτικού έργου «Ολοκλήρωση Εσωτερικού Δακτυλίου Λάρισας», προϋπολογισμού…

22 ώρες ago