Ένα νέο φεστιβάλ ιδρύεται στην πόλη του Πειραιά, στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας. Μια αστική παρέμβαση που φέρνει στο προσκήνιο μνήμες, τοπόσημα και αφηγήσεις της πόλης, για να χαρίσει φωνή σε εκείνα που συχνά έμειναν στη σιωπή.
Η Τρούμπα, οι αλάνες, οι μικρές και μεγάλες γειτονιές, ο αρχαίος Πειραιάς, ο βιομηχανικός Πειραιάς, ο Πειραιάς του έρωτα και της προσφυγιάς, των ψαράδων και των ναυτικών, της θάλασσας, της μπάλας και του ρεμπέτικου, μετατρέπεται από τον Οκτώβριο και για πρώτη φορά στην ιστορία του, σε ένα σκηνικό τοπίο δράσεων, όπου η τέχνη συνομιλεί πραγματικά, ελεύθερα και ζωντανά, καθημερινά με την κοινωνία.
Site-specific παραστάσεις, αφηγήσεις, μουσικές δράσεις κα performances συνθέτουν ένα μωσαϊκό καλλιτεχνικών ενεργειών που αναδεικνύουν την ιστορική πόλη του Πειραιά ως συλλογικό τόπο μνήμης, αγώνων και δημιουργίας.
Οι παρεμβάσεις είναι οι εξής:
ΠΥΛΕΣ ΜΝΗΜΗΣ
PORTO LEONE
ΤΡΟΥΜΠΑ
GOODBYE
Η ΘΑΛΑΣΣΑ ΠΟΥ ΘΕΛΩ ΝΑ ΕΧΩ
ΑΛΑΝΕΣ
ΡΕΜΠΕΤΙΚΟ
ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ ΑΝΑΣΤΑΣΗ
Ο ΑΡΧΑΙΟΣ ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Τον Οκτώβριο θα παρουσιαστούν οι εξής:
1η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ
«ΠΥΛΕΣ ΜΝΗΜΗΣ»
Τρεις site specific παραστάσεις
24, 25 & 26 Οκτωβρίου 2025
Τρεις site – specific παραστάσεις μεταμορφώνουν τους αρχαιολογικούς χώρους εντός του σύγχρονου αστικού ιστού του Πειραιά, σε σκηνή ιστορίας, μνήμης και τραγωδίας. Αυτήν ακριβώς την γειτνίαση αρχαίου σπαράγματος και σύγχρονου υλικού, ακολουθούν και οι τρεις παρεμβάσεις σε δραματουργία και σκηνοθεσία Άρη Λάσκου, διδασκαλία Αντιγόνης Αλικάκου και με τη συμμετοχή ερασιτεχνών ηθοποιών από τα εργαστήρια του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά.
Αναλυτικά :
Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2025 | Σκευοθήκη του Φίλωνος
Ώρα :17.30
Στη Σκευοθήκη του Φίλωνος, εκεί όπου κάποτε φυλάσσονταν τα εξαρτήματα των αρχαίων τριήρεων, οι Πέρσες του Αισχύλου ηχούν μαζί με αποσπάσματα από τον Θουκυδίδη, αλλά και στίχους του Σεφέρη, φτάνοντας στον εκκωφαντικό θόρυβο του βομβαρδισμού του Πειραιά το 1941. Η ναυτική υπεροχή και η συντριβή δίπλα – δίπλα, ο τόπος ως σημείο πολλαπλών αφηγήσεων.
Σάββατο 25 Οκτωβρίου 2025 | Ηετιώνεια Πύλη | Ώρα : 17.30
Στην Ηετιώνεια Πύλη, κατάλοιπο των άλλοτε πανίσχυρων οχυρών του Θεμιστοκλή, θρηνούν οι Τρωάδες. Άλλοτε κραταιές και ισχυρές, ακριβώς όπως και η Πύλη, θρηνούν τη χαμένη τους πατρίδα, φέρνοντας στον νου τους πολλούς πρόσφυγες που, μετά την καταστροφή της Σμύρνης, έχτισαν παράγκες πάνω από τα συντρίμμια των τειχών και τους τάφους που υπήρχαν στον αρχαιολογικό χώρο. Σε μια διαρκή συνομιλία παρόντος και παρελθόντος, κάθε παράσταση φωτίζει τον χώρο από μέσα, ζωντανεύοντας την ιστορική του μνήμη. Οι θεατές δεν βλέπουν απλώς μια παράσταση• βιώνουν την Ιστορία εκεί όπου πραγματικά συνέβη. Ο μύθος παύει να είναι αφήγηση – γίνεται εμπειρία.
Κυριακή 26 Οκτωβρίου 2025 | Μουνιχία | Ώρα : 11.00
Στη Μουνιχία, τον λόφο, δηλαδή, όπου το 403 π.Χ. οι Αθηναίοι πολέμησαν για τη δημοκρατία, ανεβαίνει ξανά η Ιφιγένεια εν Αυλίδι του Ευριπίδη. Στίχοι σύγχρονων ποιημάτων και αποσπάσματα της τραγωδίας απηχούν τη φρίκη του πολέμου και τη ματαιότητα της θυσίας του πολίτη. Μετατρέπουν τον τόπο σε βωμό και το κοινό σε συμπορευτή στη σιωπηλή θυσία, εκεί όπου ο μύθος συναντά την πολιτική πράξη.
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΔΡΑΣΗΣ
Σύλληψη, σκηνοθεσία : Άρης Λάσκος
Διδασκαλία : Αντιγόνη Αλικάκου
*Συμμετέχουν ερασιτέχνες ηθοποιοί από τα εργαστήρια του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά :
Πουλασαχίδου Χρυσούλα
Αυγερινοπούλου Γκέλλυ
Κολιοπούλου Γεωργία
Κρεμαστιώτη Κατερίνα
Λαγού Αγγελίνα
Μπουζαλάκος Νικόλας
Νικολακοπούλου Μαρία
Φραγκούλης Κώστας
Ελένη Τσεμπελή
Αντιγόνη Αλικάκου
Γιώργος Φρέρης
__________________________________________
2η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ
«Η ΚΑΡΔΙΑ KAI H ΘΑΛΑΣΣΑ»
Κάθε αφήγηση γίνεται κύμα, κάθε ιστορία ένας καθρέφτης
Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2025
Αναλυτικά
Α. «Η μνήμη της θάλασσας»
με τον δημοσιογράφο Γιάννη Κλάδη
Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2025
PORTO LEONE
Στην είσοδο του Λιμανιού του Πειραιά | Ώρα : 18.15
Μια μέρα όπου η θάλασσα μιλάει, η μνήμη αναδύεται και η φαντασία απλώνει τα κύματά της στον χώρο. Ο δημοσιογράφος Γιάννης Κλάδης ανοίγει τον διάλογο με όσους ζουν τη θάλασσα καθημερινά, φέρνοντας στην επιφάνεια τις φωνές και τις εμπειρίες των ανθρώπων της. Κάθε αφήγηση γίνεται κύμα, κάθε ιστορία ένας καθρέφτης του απέραντου νερού και της ζωής που διατρέχει την ακτή.
Oμιλητές :
Σταμάτης Στάνιος, Γιάννης Χαλκιάς : Kαραβομαραγκοί από τα καρνάγια του Περάματος.
Την παρουσίαση συντονίζει ο δημοσιογράφος, Γιάννης Κλάδης.
Β. «Παλίρροια Φωνής»
Performance του Φίλιππου Τσιτσόπουλου
Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2025
PORTO LEONE
Στην είσοδο του Λιμανιού του Πειραιά | Ώρα : 19.00
Στο Porto Leone, ο Φίλιππος Τσιτσόπουλος παρουσιάζει την performance «Παλίρροια Φωνής», μια κατάδυση στον ρυθμό της ανθρώπινης ύπαρξης. Εμπνευσμένος από την ποίηση της KaeTempest, ο μονόλογος ρέει ασταμάτητα, χωρίς τελείες και ανάσες, μετατρέποντας τη φωνή σε κύμα, τη σιωπή σε μνήμη, και το ποίημα σε τελετή. Η performance είναι μια παλίρροια που αγκαλιάζει την απώλεια, τη σύνδεση και την αντίσταση των παρόντων, ένας ζωντανός χείμαρρος που συνδέει το μέσα με το έξω, το προσωπικό με το συλλογικό.
Η θάλασσα γίνεται φωνή, η φωνή ποίημα, και το ποίημα τελετή. Μια εμπειρία που θυμίζει ότι όλα ρέουν, όλα συνδέονται και όλα επιστρέφουν στο κύμα.
Σύλληψη- Ερμηνεία: Φίλιππος Τσιτσόπουλος
Χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα «Αττική 2021-2027» και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.
Πραγματοποιήθηκε η υποδοχή της πρώτης πτήσης charter της Transavia από την Ολλανδία για τη θερινή…
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, 30 Απριλίου, στις 18:00, στην αίθουσα του Παλαιού Δημαρχείου.
θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 2 Μαΐου, στις 19:30, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, στην…
Ολοκληρώθηκε η μελέτη για το έργο-ορόσημο οδικής ασφάλειας στη Δωρίδα.
Σε οριστική διευθέτηση οδηγείται η επί χρόνια εκκρεμότητα για το Ανοιχτό Κέντρο Εμπορίου της Άρτας.