ΔΗΜΟΙ

Μήλος: Η διαχείριση των απορριμμάτων είναι δείγμα σεβασμού στον τόπο και στους ανθρώπους

Ο Δήμος Μήλου, στις 28/8/2024, με απόφαση του Γ. Γ. Πολιτικής προστασίας, η οποία είναι σε ισχύ έως και τις 28/01/2026, κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την διαχείριση απορριμμάτων, καθώς η δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε τότε στην περιοχή Φύρλιγκος, είχε ως αποτέλεσμα την ολοσχερή καταστροφή του Δεματοποιητή και του χώρου προσωρινής αποθήκευσης των δεματοποιημένων μη επικίνδυνων Αστικών Στερεών Αποβλήτων (ΑΣΑ) που ήταν απαραίτητη η λειτουργία τους μέχρι την κατασκευή από τον Φορέα Διαχείρισης ( ΦοΔΣΑ ΝΑ ) της ολοκληρωμένης εγκατάστασης ΧΥΤΥ και Μονάδας Κομποστοποίησης σε διπλανό γήπεδο.

Πιο συγκεκριμένα, στις 28/8/2024 εγκρίθηκε με την απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, βάσει τεκμηριωμένου σχετικού αιτήματος του Δήμου, ως έκτακτη ανάγκη η χρήση χώρου περίπου 3,5 στρεμμάτων προσωρινής αποθήκευσης μη επικινδύνων ΑΣΑ , ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος τα απορρίμματα του Δήμου να παραμείνουν σε 250 σημεία που είναι οι κάδοι , στο δρόμο , τις πλατείες, τις παραλίες του νησιού μας , με ανυπολόγιστη περιβαλλοντική ζημιά, ζημιά στην ανθρώπινη υγεία και με κίνδυνο ανάφλεξης και φωτιάς τους .
Ο χώρος αυτός αξιοποιήθηκε μέχρι και φέτος έως και την 12/8/2025, καθώς ύστερα από αόριστη και αβάσιμη καταγγελία προς την εισαγγελία Σύρου, μέσω email μη υπαρκτού προσώπου ονόματι Αμανατίδης, διατάχθηκε η απαγόρευσης χρήσης του χώρου μέχρι να ολοκληρωθεί η σχετική εισαγγελική έρευνα.

Για να μην μείνουν τα απορρίμματα στους δρόμους, το διάστημα από 14/8/2025 έως και 1/10/2025, στο πλαίσιο της κήρυξης έκτακτης ανάγκης που παραμένει σε ισχύ, παραχωρήθηκε από τον ΦοΔΣΑ Ν. Αιγαίου στον Δήμο Μήλου προς χρήση τμήμα του ΧΥΤΥ περίπου 1 στρέμματος περίπου που ήταν έτοιμο και διέθετε τις κατάλληλες περιβαλλοντικές υποδομές (ειδικό γεωύφασμα και σύστημα συλλογής στραγγισμάτων), καθώς το σύνολο του κυττάρου ΧΥΤΥ θα είναι έτοιμο τον Ιανουάριο 2026. Το εν λόγω τμήμα έχοντας μικρή επάρκεια (1 στρέμμα) και σε συνθήκες τουριστικής αιχμής, εξάντλησε πλέον την χωρητικότητά του.

Για το λόγο αυτό ο Δήμος, μερίμνησε έγκαιρα το χρονικό διάστημα Αυγούστου-Σεπτεμβρίου 2025, να εξασφαλίσει περαιτέρω τις τέσσερεις ακόλουθες πράξεις, εγκρίσεις ώστε να κάνει χρήση του ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΟΥ ΧΩΡΟΥ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗΣ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗΣ ΜΗ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΩΝ ΑΣΑ έκτασης 8,9 στρεμμάτων που περιλαμβάνει και το χώρο 3,5 στεμμάτων (για τον οποίο είχε διαταχθεί η απαγόρευση χρήσης στις 12/8/2025). Συγκεκριμένα:

Α)ΑΠΟΦΑΣΗ ΑΡΜΟΔΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ , χορήγησης άδειας περιβαλλοντικής εξαίρεσης (που αποτελεί ειδική περιβαλλοντική έγκριση για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης), της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου

Β) ΔΙΑΠΙΣΤΩΤΙΚΗ ΠΡΑΞΗ ΑΡΜΟΔΙΑΣ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ , ότι δεν υπάρχει ρέμα στο σημείο απόθεσης των αποβλήτων, από την κατά νόμο αρμόδια Διεύθυνση Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου

Γ) ΠΟΡΙΣΜΑ-ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΟΣΥΝΗ-ΑΥΤΟΨΙΑ ΔΥΟ ΕΓΚΡΙΤΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ,ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ, ότι δεν υπάρχει ρύπανση στο σημείο απόθεσης των απορριμμάτων λόγω της φύσεως του εδάφους, της έλλειψης ρηγματώσεων, και της απουσίας υδροφόρου ορίζοντα

Δ) ΕΓΓΡΑΦΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, το οποίο προτείνει την χρήση του χώρου προσωρινής αποθήκευσης με τις υφιστάμενες νόμιμες άδειες, και διαπιστώνει την μη ύπαρξη εναλλακτικής μεταφοράς των απορριμμάτων Μήλου σε άλλο νησί

Με βάση τα ανωτέρω νέα δεδομένα, και σε εφαρμογή της ισχύουσας απόφασης του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, έκτακτης ανάγκης, ο Δήμος Μήλου από 2/10/2025 και έως 28/01/2026 χρησιμοποιεί τον αδειοδοτημένο ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΟ ΧΩΡΟ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗΣ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗΣ ΜΗ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΩΝ ΑΣΑ έκτασης 8,9 στρεμμάτων.

Τονίζεται ότι δεν κάνει χρήση του τμήματος των 3.5 στρεμμάτων που ελέγχεται στο πλαίσιο εισαγγελικής έρευνας με την προσωρινή έκθεση των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, καθώς υπάρχει επαρκής υπολειπόμενος χώρος, στο σύνολο των 8,9 αδειοδοτημένων στρεμμάτων.

Με την παρούσα θέλουμε να τονίσουμε ότι ο Δήμος με τις ανωτέρω θεσμικές, νομικές, επιστημονικές , διαδικασίες και πρωτοβουλίες προασπίζει το μείζον θέμα προστασίας της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος, δηλαδή να μην μείνουν τα σκουπίδια στα 250 σημεία στους δρόμους, πλατείες, παραλίες του νησιού.

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε για την θεσμική συνδρομή τους στα τεκμηριωμένα αιτήματά μας και στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του τον Γενικό Γραμματέα Συντονισμού Αποβλήτων Μ. Γραφάκο που χάρη στις άμεσες ενέργειές του -σε συνεργασία με την Γενική Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης και τον Περιφερειακό ΦΟΔΣΑ ΝΑ- κατέστη δυνατή η εξεύρεση άμεσης λύσης μέχρι την ολοκλήρωση της κατασκευής του ΧΥΤΥ.

Με όλα τα παραπάνω βήματα, αποδεικνύεται ότι ο Δήμος Μήλου δεν αρκείται σε διαπιστώσεις, αλλά προχωρά μπροστά με αποφασιστικότητα, διεκδικεί λύσεις και υλοποιεί πράξεις. Η διαχείριση των απορριμμάτων δεν είναι απλώς τεχνικό ζήτημα αλλά δείγμα σεβασμού στον τόπο και στους ανθρώπους μας. Στόχος μας παραμένει μια Μήλος καθαρή, βιώσιμη και λειτουργική – για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της.

Τελευταία άρθρα

Καλαμάτα: Προχωρά το Κλειστό Προπονητήριο στο Δημοτικό Στάδιο

Στόχος να είναι έτοιμο τον Σεπτέμβριο.

3 λεπτά ago

Μάνδρα: Παρεμβάσεις ουσίας στο 1ο Δημοτικό – Λύσεις σε προβλήματα δεκαετιών

Σε παρεμβάσεις ουσιαστικής αναβάθμισης στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Μάνδρας προχώρησε ο Δήμος Μάνδρας – Ειδυλλίας,…

23 λεπτά ago

Σενάρια για σαμποτάζ σε δημοτικό ηλεκτροφωτισμό

Για δολιοφθορά κάνει λόγο ο δήμαρχος Λέρου, για τη μη λειτουργία του δημοτικού ηλεκτροφωτισμού και…

24 λεπτά ago

Δήμος Λοκρών: Εσπερίδα για την ελιά και το ελαιόλαδο

Εσπερίδα για την «Βιωσιμότητα και Αειφορία στην Παραγωγή και Μεταποίηση της Επιτραπέζιας Ελιάς και του…

35 λεπτά ago

250.000 ευρώ για τα αδέσποτα στη Ραφήνα

Για συστηματικές και ολοκληρωμένες προσπάθειες διαχείρισης και προστασίας των αδέσποτων ζώων της περιοχής και δαπάνες…

46 λεπτά ago

Καστοριά: Αυξάνονται τα περιστατικά βανδαλισμών

Ο Δήμος Καστοριάς καταδικάζει απερίφραστα κάθε τέτοια ενέργεια και καλεί τους πολίτες να συμβάλλουν ενεργά…

53 λεπτά ago