Η Περιφέρεια Ηπείρου, σε συνεργασία με τον ΟΦΥΠΕΚΑ και το Δήμο Κόνιτσας, επιδιώκει βελτίωση της ασφαλούς πρόσβασης των προσκυνητών προς την Ιερά Μονή Στομίου. Στη σχετική μελέτη που ετοιμάζετε γι’ αυτό το σκοπό αναφέρθηκε σήμερα, σε συνέντευξη Τύπου, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέξανδρος Καχριμάνης.

Όπως τόνισε ο Περιφερειάρχης, μετά την προβολή της τηλεοπτικής σειράς για τον Άγιο Παϊσιο ο οποίος είχε μονάσει τα πρώτα χρόνια του μοναχικού του βίου, προσελκύει πολύ μεγάλο αριθμό προσκυνητών, οι οποίοι για να φτάσουν από την αφετηρία στη Μονή, χρειάζεται σε κανονικές συνθήκες περί τις 2 ώρες.

«Μετά από συζητήσεις με τον ΟΦΥΠΕΚΑ της Αθήνας ξεκινήσαμε μια μελέτη, η οποία φυσικά θα έχει την έγκριση των αρμοδίων υπηρεσιών και φυσικά του Δήμου Κόνιτσας», συνέχισε ο Περιφερειάρχης, αναφέροντας τις παρεμβάσεις που εξετάζονται:

– Αρχικά είναι η τοποθέτηση ηλεκτρονικής μπάρας στην είσοδο του μονοπατιού που οδηγεί στην Ιερά Μονή, η οποία θα ανοίγει με ειδικό μηχανισμό από τους μοναχούς και τις αρμόδιες υπηρεσίες (Ελληνική Αστυνομία – ΕΚΑΒ), καθώς και τη διαμόρφωση σημείων στάσης για την εξυπηρέτηση των προσκυνητών.

– Εκπονείται μελέτη για τη βελτίωση της οπτικής επαφής της αφετηρίας προς την Ιερά Μονή με την Εθνική Οδό Ιωαννίνων- Κόνιτσα, προκειμένου «να μη θρηνήσουμε θύματα».

– Μια ακόμη παρέμβαση σχεδιάζεται στο φράγμα από το οποίο ποτίζεται όλη η περιοχή της Κόνιτσας, αλλά και μια μικρή γέφυρα για πολύ μικρά οχήματα.

– Επί του σημερινού μονοπατιού εξετάζεται η δημιουργία «μπαλκονιού» σε 4-5 σημεία πλάτους μέχρι 1,5 μέτρο για τη διέλευση ενός μικρού οχήματος (μέχρι 1000 κυβικά), με χρήση αποκλειστικά από τους μοναχούς και τις αρμόδιες υπηρεσίες. Ακόμη, εξετάζονται βελτιώσεις στο οδικό δίκτυο πρόσβασης στο μονοπάτι, γέφυρα έκτακτης ανάγκης, στάσεις έκτακτης ανάγκης, WC, καθώς και εγκατάσταση δικτύου τηλεφωνίας/διαδικτύου.

«Εννοείται πως ό,τι θα κάνουμε θα έχει την αδειοδότηση από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Ποτέ δεν μιλήσαμε για δρόμο μέχρι επάνω. Ως Περιφέρεια Ηπείρου δεν πρόκειται να προβούμε σε παρεμβάσεις που θα χαλάσουν αυτή την περιοχή στη χαράδρα του Αώου», σημείωσε μεταξύ άλλων.

Ως προς τις αντιδράσεις που εκδηλώνονται ο Περιφερειάρχης εκτίμησε ότι προκαλούνται από έλλειψη ενημέρωσης, τονίζοντας ότι δεν έχουν απευθυνθεί ούτε στην Περιφέρεια, ούτε στο Δήμο Κόνιτσας.