ΔΗΜΟΙ

Εγκαινιάστηκε τo Kάστρο της Νερατζιάς στην Κω

Η Υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, στο πλαίσιο της επίσκεψης εργασίας που πραγματοποίησε στην Κω, τέλεσε τα εγκαίνια του έργου της αποκατάστασης του Κάστρου της Νερατζιάς, το οποίο επλήγη από τους σεισμούς του 2017.

To Κάστρο Νερατζιάς βρίσκεται στην είσοδο του λιμανιού της Kω, σε χώρο που στην αρχαιότητα ήταν νησί και συνδεόταν με την ξηρά, μέσω γέφυρας, η οποία σώζεται μέχρι σήμερα. Aπό περιγραφές των περιηγητών γνωρίζουμε ότι ο εσωτερικός περίβολος πρέπει να κτίστηκε πριν τα τέλη του 14ου αι.

Ο συνολικός προϋπολογισμός των έργων στην Κω ξεπερνά τα 10.000.000 ευρώ και καλύπτεται, στο μεγαλύτερο μέρος του, από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Την ίδια ώρα αποδόθηκε, στους Κώους, το έργο της αποκατάστασης της Πύλης του Φόρου. Σε άμεση γειτνίαση με την Πύλη βρίσκεται το τέμενος Defterdar με τη -μαυριτανικής τεχνοτροπίας- μαρμάρινη κρήνη της κάθαρσης. Το μνημείο είχε τραυματιστεί σοβαρά από τον σεισμό του 2017, με αποτέλεσμα τη διακοπή της χρήσης του.

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται τέλος τα έργα της αποκατάστασης και ανάδειξης των σεισμόπληκτων μεσαιωνικών οχυρώσεων της Κω, του προμαχώνα και των τμημάτων των τειχών, επί της οδού Ιπποκράτους και της αποκατάστασης του Παλαιοχριστιανικού Βαπτιστηρίου του Αγίου Ιωάννη, στο παλαιό κοιμητήριο της Κω. O ναός ήταν αρχικά παλαιοχριστιανικό βαπτιστήριο του 5ου-6ου αιώνα. Πρόκειται ίσως για το μοναδικό παλαιοχριστιανικό βαπτιστήριο που σώζεται σχεδόν ακέραιο, στον ελλαδικό χώρο και χρησιμοποιείται, σήμερα, ως κοιμητηριακός ναός. Στο εσωτερικό του διατηρούνται τοιχογραφίες του 12ου-13ου αιώνα, με σκηνές από τη ζωή του Aγίου Iωάννου του Προδρόμου.

Τελευταία άρθρα

Ξεκινά το Αλληλέγγυο Φροντιστήριο στο Αιγάλεω

Τις δράσεις του με έντονο κοινωνικό αποτύπωμα συνεχίζει ο δήμος Αιγάλεω που προσφέρει και την…

11 λεπτά ago

«THE 80s 90s PARTY» στην Αίγινα

Αφιερωμένη στις δεκαετίες των ’80s και ’90s είναι η μουσική βραδιά που διοργανώνει ο δήμος…

19 λεπτά ago

Ευτυχία Παπαλουκά: «Μιλάμε με έργα και τα έργα μένουν»

Ολοκληρώθηκε η αναβάθμιση του 5ου Δημοτικού Σχολείου Νέας Φιλαδέλφειας μέσω του προγράμματος «Μαριέττα Γιαννάκου» –…

26 λεπτά ago

Γιορτή γεύσεων στο 5ο Piraeus Taste Festival – Sea Food & More

Για πρώτη φορά, «Το Τραπέζι της Αγοράς» κάτω από το νέο βιοκλιματικό στέγαστρο της ιστορικής…

31 λεπτά ago

Συγκίνηση στη Νίκαια για την απώλεια του Γιώργου Μαζωνάκη

Βαρύ είναι το κλίμα στη Νίκαια μετά την απώλεια του Γιώργου Μαζωνάκη, με τον Δήμαρχο…

35 λεπτά ago

Επεκτείνεται και ενισχύεται η αστική συγκοινωνία στη Ραφήνα

Την ικανοποίηση της δημοτικής Αρχής του δήμου Ραφήνας- Πικερμίου, αλλά κυρίως των κατοίκων της που…

49 λεπτά ago