Χιλιάδες αποτσίγαρα και εκατοντάδες κιλά σκουπίδια, μέσα σε μόλις δύο ώρες μάζεψαν από την παραλία ΕΔΕΜ του Παλαιού Φαλήρου οι εργαζόμενοι Ομίλου Επιχειρήσεων Σαρακάκη και της Kinsen.

Για Τρίτη συνεχόμενη χρονιά στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Εθελοντικού Καθαρισμού Ακτών “World Clean Up Day 2025”, οι εργαζόμενοι μαζί με εθελοντές δύτες, ένωσαν τις δυνάμεις τους σε μια κοινή περιβαλλοντική δράση καθαρίζοντας την Παραλία ΕΔΕΜ και τον βυθό του Ναυτικού Ομίλου Αμφιθέας από τα απομεινάρια των λουόμενων του καλοκαιριού.

Με σύνθημα “Clean and Green is Our Dream”, ομαδική εθελοντική δράση, είχε ως αποτέλεσμα την απομάκρυνση τεράστιου όγκου απορριμμάτων και ανακυκλώσιμων υλικών.

Συνολικά, δύο τόνοι απορριμμάτων, ανακυκλώσιμων και σύμμεικτων υλικών, βιομηχανικών και ογκωδών αντικειμένων, ελαστικών, και χιλιάδων συσκευασιών και ένα πατίνι, ανασύρθηκαν από τον βυθό και απομακρύνθηκαν από την παραλία.

13.640 Αποτσίγαρα συγκεντρώθηκαν και παραδόθηκαν επί τόπου στη Cigaret Cycle για ανακύκλωση, προστατεύοντας έτσι από μόλυνση 6.820 κυβικά γλυκού και αλμυρού νερού.

Η ΑΝΙΜΑ Σύλλογος Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής, για άλλη μία χρονιά έδωσε το «παρών» ενημερώνοντας τους εθελοντές για τις τραγικές επιπτώσεις που έχει η θαλάσσια ρύπανση στα θαλάσσια και χερσαία άγρια ζώα και σε μία κίνηση συμβολισμού και ουσίας, απελευθέρωσε δύο υγιείς νεαρούς γλάρους που είχε περιθάλψει.

Η δράση πραγματοποιήθηκε με την αιγίδα της Περιφέρειας Αττικής ενώ συμμετείχαν οι: Νίκος Χαρδαλιάς, Περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Φωστηρόπουλος, Δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου και Νίκυ Γιάκοβλεφ, Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Πρασίνου.

Η συγκεκριμένη δράση συνδέεται άμεσα και συμβάλλει στην εκπλήρωση των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών: Στόχος 6: Καθαρό Νερό και Αποχέτευση, Στόχος 11: Βιώσιμες Πόλεις και Κοινότητες, Στόχος 14: Ζωή στο Νερό, Στόχος 15: Ζωή στη Στεριά, Στόχος 17: Συνεργασία για τους Στόχους.

Ο Γιάννης Φωστηρόπουλος, για τη δράση δήλωσε: “Θέλω να ευχαριστήσω θερμά τον Όμιλο Επιχειρήσεων Σαρακάκη και την Kinsen, την περιβαλλοντική πρωτοβουλία Clean Up Greece και τη HELMEPA για την άψογη συνεργασία, καθώς και την Περιφέρεια Αττικής για τη στήριξή της. Με τη δύναμη των εθελοντών, τη συνδρομή των υπηρεσιών μας και ισχυρές συνέργειες, κρατάμε τις παραλίες του Παλαιού Φαλήρου καθαρές και ανοιχτές για όλους—σήμερα και κάθε μέρα. Η περιβαλλοντική δράση στην παραλία του ΕΔΕΜ έδειξε στην πράξη τι σημαίνει συνεργασία για το κοινό καλό. Ο παράκτιος και υποθαλάσσιος καθαρισμός είναι πράξεις ουσιαστικές που συμβάλλουν στην ποιότητα ζωής, στην ασφάλεια των λουόμενων και στη θαλάσσια βιοποικιλότητα της πόλης μας. Ως Δήμος θα συνεχίσουμε με συνέπεια τις τακτικές παρεμβάσεις καθαρισμού ακτής και βυθού, αλλά και τις δράσεις ενημέρωσης, γιατί το περιβάλλον χρειάζεται φροντίδα όλον τον χρόνο.”