ΔΗΜΟΙ

Έντονες αντιδράσεις από την ΚΕΔΕ για τη μεταρρύθμιση στις Υπηρεσίες Δόμησης

Σύμφωνα με άρθρο της Μαρίας Καλούδη για το powergame.gr, «πόλεμος» έχει ξεσπάσει γύρω από τη μεταρρύθμιση για τη μεταφορά των Υπηρεσιών Δόμησης (ΥΔΟΜ) στο Ελληνικό Κτηματολόγιο, με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας να ετοιμάζει ήδη προσφυγή στη Δικαιοσύνη, μιλώντας για αντισυνταγματική πρωτοβουλία.

Ο δήμαρχος Βάρης–Βούλας–Βουλιαγμένης, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, μιλώντας στο powergame.gr, έκανε λόγο για αντισυνταγματική ενέργεια, που επιχειρεί να αποδυναμώσει τους δήμους, και κατήγγειλε «συγκεντρωτισμό, που πλήττει τον πυρήνα της τοπικής αυτοδιοίκησης». Υπενθύμισε ότι οι δήμοι και η ΚΕΔΕ είχαν κερδίσει νομικές μάχες στο Συμβούλιο της Επικρατείας για τον έλεγχο του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού και εκτίμησε ότι η μεταφορά των ΥΔΟΜ στο Κτηματολόγιο είναι «πολιτική απάντηση» στην τότε ήττα της κυβέρνησης. Σφοδρή επίθεση κατά του πρωθυπουργού εξαπέλυσε και ο δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας, κατηγορώντας την κυβέρνηση για καθυστερημένη σπουδή ανακατάληψης της αρμοδιότητας που αφορά τις πολεοδομίες, έπειτα από έξι χρόνια εγκατάλειψής τους.

Απέναντι στις αιτιάσεις των δημάρχων, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας υπεραμύνεται της επιλογής, σημειώνοντας ότι οι ΥΔΟΜ σήμερα λειτουργούν με κατακερματισμένη δομή, μεγάλες καθυστερήσεις και ασάφειες στην ερμηνεία της νομοθεσίας. Αυτό, όπως επισημαίνει, οδηγεί σε χαμηλή ικανοποίηση των πολιτών, σε εμπόδια για τους μηχανικούς και σε παρατεταμένες εκκρεμότητες για τις επενδύσεις. Η μεταρρύθμιση προβλέπει τη δημιουργία Κέντρων Δόμησης που θα λειτουργούν ως υπηρεσίες «μιας στάσης», σε πλήρως ψηφιακό περιβάλλον. Η αξιοποίηση της τεχνογνωσίας του Κτηματολογίου και του υφιστάμενου δικτύου γραφείων θεωρείται από το ΥΠΕΝ ότι θα διασφαλίσει πιο απλές, ταχείες και διαφανείς διαδικασίες. Το υπουργείο διαβεβαιώνει ότι η μετάβαση θα γίνει σταδιακά, με πλήρη συντονισμό όλων των συναρμόδιων υπουργείων, διάλογο με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και με σεβασμό στην υπηρεσιακή πορεία των υπαλλήλων των πολεοδομιών.

Τελευταία άρθρα

8,7 εκατ. ευρώ για έξι νέα έργα στη Δυτική Ελλάδα

Τα 8,7 εκατομμύρια ευρώ υπερβαίνει ο συνολικός προϋπολογισμός των έξι νέων έργων που δρομολογεί η…

5 ώρες ago

Συνεδριάζει η Επιτροπή Παρακολούθησης του Προγράμματος της ΠΑΜΘ

Η πορεία υλοποίησης έργων και παρεμβάσεων σε όλη την ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, καθώς…

5 ώρες ago

2 εκ. ευρώ στη Λευκάδα για αποκατάσταση των καταστροφών

Με το ποσό των δύο εκατομμυρίων ευρώ χρηματοδοτείται ο δήμος Λευκάδας, για την υλοποίηση έργων…

5 ώρες ago

Η ανθεκτικότητα στην ημερίδα της Ένωσης Δημάρχων Αττικής

Στα Βίλια στρέφεται το ενδιαφέρον των δημάρχων της Αττικής το Σάββατο, 6 Ιουνίου, οπότε και…

5 ώρες ago

Εβδομάδα Ανακύκλωσης στον Δήμο Καλαμαριάς

Η εβδομάδα ανακύκλωσης, με στόχο της ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των κατοίκων της πόλης για…

6 ώρες ago

Βανδαλισμοί σε παιδική χαρά στη Νίκαια

Οργή και αγανάκτηση στην κοινωνία της Νίκαιας έχουν προκαλέσει οι εκτεταμένες ζημιές που έκαναν άγνωστοι,…

6 ώρες ago