Σε απολογία ο Δήμαρχος και 20 δημοτικοί σύμβουλοι

Για παράβαση καθήκκοντος κατηγορούνται ο δήμαρχος και 20 μέλη του δημοτικού Συμβουλίου του δήμου Καισαριανής που καλούνται να απολογηθουν εντός είκοσι ημερών από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση.
Ο Ηλίας Σταμέλος και τα μέλη του δημοτικού Συμβουλίου καλούνται να δώσουν εξηγήσεις για την απόφαση του Δημ. Συμβουλίου της 14ης Νοεμβρίου 2024, να μην ασκήσει έφεση σε δικαστική απόφαση που δικαίωνε πέντε εργαζόμενους στην καθαριότητα, οι οποίοι τελικά μονιμοποιήθηκαν.
Η διαδικασία βασίζεται στο πλαίσιο του «Καλλικράτη» και συγκεκριμένη στη ρύθμιση, γνωστή και ως «νόμος Βορίδη», η οποία υποχρεώνει τις δημοτικές αρχές να προχωρούν σε εφέσεις κατά πρωτόδικων αποφάσεων υπέρ εργαζομένων.
Αναφερόμενος στο θέμα, ο δήμαρχος Καισαριανής, σε δήλωσή του, χαρακτήρισε την κλήση σε απολογία «πρόκληση» και σημείωσε πως η Δημοτική Αρχή «στάθηκε δίπλα στους εργαζόμενους που χρόνια προσφέρουν στον Δήμο» και «υλοποίησε αυτό για το οποίο εκλέχθηκε: να προασπίζει τα συμφέροντα του λαού».
Επίσης, η δημοτική Αρχή δηλώνει πως δεν πτοείται από «απειλές και εκβιασμούς» και θέτει συγκεκριμένα αιτήματα:
* Ανάκληση της κλήσης σε απολογία.
* Κατάργηση του «νόμου Βορίδη» και συνολικά του αντεργατικού πλαισίου.
*Μετατροπή όλων των συμβάσεων ορισμένου σε αορίστου χρόνου και μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με πλήρη δικαιώματα.
* Χρηματοδότηση των δήμων με βάση τις πραγματικές ανάγκες τους.
Τέλος, απευθύνει κάλεσμα στους δημότες, στους φορείς της πόλης αλλά και σε δημοτικά συμβούλια όλης της χώρας να πάρουν θέση, τονίζοντας πως «οι εργαζόμενοι δεν είναι αναλώσιμοι και οι λαϊκές ανάγκες δεν είναι για πούλημα».