ΔΗΜΟΙ

Αντιδράσεις για την περίφραξη της Πορτάρας στη Νάξο – Εκτός νόμου η τοποθέτηση, λέει ο Δήμαρχος

Στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες η Πορτάρα της Νάξου, μετά την αιφνιδιαστική τοποθέτηση πρόχειρης περίφραξης με συρματόπλεγμα από την Αρχαιολογική Υπηρεσία, με στόχο την αποτροπή βανδαλισμών στον αρχαιολογικό χώρο. Η εικόνα του περιφραγμένου μνημείου προκάλεσε έντονες αντιδράσεις τόσο από την τοπική κοινωνία όσο και από τους επισκέπτες του νησιού, οι οποίοι κάνουν λόγο για «κακοποίηση» ενός από τα πιο εμβληματικά σημεία της Νάξου.

Μιλώντας το πρωί της Δευτέρας στην εκπομπή «Καλοκαιρινό Ραντεβού» του OPEN, ο Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Δημήτρης Λιανός, χαρακτήρισε παράνομη την τοποθέτηση του συρματοπλέγματος και διευκρίνισε ότι ο Δήμος δεν είχε καμία εμπλοκή ή γνώση για την ενέργεια αυτή.

Όπως σημείωσε, η ευθύνη για τον αρχαιολογικό χώρο ανήκει αποκλειστικά στην αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων. Ήδη, ο Δήμος έχει ζητήσει επίσημη ενημέρωση από το Υπουργείο Πολιτισμού για το αν τηρήθηκαν οι προβλεπόμενες διαδικασίες και αν εκδόθηκαν οι απαραίτητες άδειες για την παρέμβαση.

«Η περίφραξη αυτή υποβαθμίζει αισθητικά το μνημείο και το φυσικό περιβάλλον», δήλωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι το αίτημα του Δήμου είναι η άμεση απομάκρυνση ή αντικατάστασή της με μια πιο καλαίσθητη λύση. Ο Δήμαρχος σημείωσε ακόμη ότι μόλις μετά το περιστατικό τοποθετήθηκαν για πρώτη φορά τρεις φύλακες στην περιοχή, τονίζοντας ότι μέχρι πρότινος δεν υπήρχε καμία φύλαξη, παρότι είχαν καταγραφεί επανειλημμένως παραβατικές συμπεριφορές.

Ο ίδιος υπενθύμισε ότι ο Δήμος, σε συνεργασία με την Αρχαιολογία, είχε προχωρήσει πρόσφατα στην τοποθέτηση πινακίδων επαυξημένης πραγματικότητας με μαρμάρινες βάσεις, αλλά και σε εργασίες καθαρισμού του περιβάλλοντος χώρου. «Η επισκεψιμότητα της Πορτάρας έχει αυξηθεί κατακόρυφα και τίθενται πλέον ζητήματα τόσο για την ασφάλεια του μνημείου όσο και για την προστασία των επισκεπτών», είπε ο κ. Λιανός, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο θέσπισης εισιτηρίου εισόδου στο μνημείο.

Τελευταία άρθρα

Στην Αλεξανδρούπολη για τις υποδομές ο Γ. Βρούτσης

Από κοντά τις αθλητικές εγκαταστάσεις της πόλης είδε ο Αναπληρωτής Υπουργός Αθλητισμού, Ιωάννης Βρούτσης που…

8 ώρες ago

Συνάντηση Κ. Μουτζούρη με αντιπροσωπεία από το Αλιαγά της Τουρκίας

Οι προοπτικές ενίσχυσης της ακτοπλοϊκής σύνδεσης, η ανάπτυξη του τουρισμού, καθώς και η διεύρυνση των…

11 ώρες ago

Επικοινωνία μέσω Post-it στον Δήμο Παπάγου-Χολαργού

Τη δυνατότητα σε κάθε δημότη, αλλά και σε κάθε επισκέπτη, να υποβάλει εύκολα και γρήγορα…

12 ώρες ago

Το πρώτο παγκάκι «διπλής όψης» στην Ελλάδα τοποθετήθηκε στον Άλιμο

Ένα πρωτότυπο παγκάκι «διπλής όψης», το οποίο δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες να επιλέγουν προς…

12 ώρες ago

Μέτρα προστασίας από τη ζέστη λαμβάνουν οι δήμοι

Μέτρα προστασίας για όσους ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού παίρνουν οι δήμοι, που ανοίγουν…

12 ώρες ago

Ενισχύονται οι δράσεις καταπολέμησης των κουνουπιών σε Ελληνικό & Αργυρούπολη

Ο Δήμος Ελληνικού - Αργυρούπολης προχωρά προληπτικά σε έκτακτη εφαρμογή προνυμφοκτονίας σε όλα τα φρεάτια…

12 ώρες ago