ΔΗΜΟΙ

100% ενεργειακά αυτόνομος ο Άγιος Ευστράτιος

Το πρώτο ενεργειακά αυτόνομο νησί στην Ελλάδα, με 100% κάλυψη σε ηλεκτρική ενέργεια από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, χωρίς την ανάγκη συμβατικών μονάδων είναι από τις αρχές Ιουλίου ο Άγιος Ευστράτιος.

Όπως ανακοινώθηκε από το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ) που υλοποιεί το έργο για λογαριασμό του νησιωτικού δήμου, από τις αρχές του μήνα τέθηκε σε πλήρη δοκιμαστική λειτουργία το υβριδικό ενεργειακό σύστημα.

Το σύστημα περιλαμβάνει ανεμογεννήτρια και φωτοβολταϊκά, συστήματα αποθήκευσης ενέργειας, παραγωγής θερμότητας από την περίσσεια ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ με  δεξαμενές αποθήκευσης ζεστού νερού, καθώς και τηλεθέρμανσης για όλο τον οικισμό.

Το Κέντρο ΑΠΕ παρακολουθείται από ένα νέο Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας του ΔΕΔΔΗΕ και καλύπτει το 100% της κατανάλωσης χωρίς τη χρήση πετρελαϊκού σταθμού, ο οποίος παραμένει σε εφεδρεία.

Επίσης, εμφανής είναι η βελτίωση της ποιότητας του ηλεκτρικού δικτύου, ενώ τον χειμώνα θα λειτουργήσει και η τηλεθέρμανση σε πραγματικές συνθήκες.

Το έργο εισάγει καινοτομίες τόσο τεχνικές όσο και θεσμικές, όπως το ειδικό θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας, η δυνατότητα εφαρμογής της τεχνολογίας σε άλλα νησιά ή μικροδίκτυα και η σύσταση τοπικού φορέα διαχείρισης.

Ανάμεσα στα οφέλη του έργου περιλαμβάνονται η δραστική μείωση των συμβατικών καυσίμων, η φθηνότερη και πιο καθαρή ενέργεια για τους κατοίκους, καθώς και η μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος.

Τελευταία άρθρα

Χολαργός: Ενεργειακή αναβάθμιση του 1ου Γυμνασίου

Χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα «Αττική 2021-2027» και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.

7 ώρες ago

Ξεκίνησε η τουριστική σεζόν για την Κάρπαθο

Πραγματοποιήθηκε η υποδοχή της πρώτης πτήσης charter της Transavia από την Ολλανδία για τη θερινή…

7 ώρες ago

Ξάνθη: Ενημερωτική εκδήλωση για γονείς ενόψει Πανελληνίων

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, 30 Απριλίου, στις 18:00, στην αίθουσα του Παλαιού Δημαρχείου.

7 ώρες ago

Δελφοί & Λεβερκούζεν υπογράφουν Πρωτόκολλο Αδελφοποίησης

θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 2 Μαΐου, στις 19:30, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, στην…

8 ώρες ago

Δωρίδα: Σε τροχιά υλοποίησης ο κόμβος Μαραθιά

Ολοκληρώθηκε η μελέτη για το έργο-ορόσημο οδικής ασφάλειας στη Δωρίδα.

8 ώρες ago

ΥΠΕΣ: 1.2 εκατ. ευρώ για την ολοκλήρωση του Open Mall Άρτας

Σε οριστική διευθέτηση οδηγείται η επί χρόνια εκκρεμότητα για το Ανοιχτό Κέντρο Εμπορίου της Άρτας.

9 ώρες ago