ΔΗΜΟΙ

100% ενεργειακά αυτόνομος ο Άγιος Ευστράτιος

Το πρώτο ενεργειακά αυτόνομο νησί στην Ελλάδα, με 100% κάλυψη σε ηλεκτρική ενέργεια από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, χωρίς την ανάγκη συμβατικών μονάδων είναι από τις αρχές Ιουλίου ο Άγιος Ευστράτιος.

Όπως ανακοινώθηκε από το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ) που υλοποιεί το έργο για λογαριασμό του νησιωτικού δήμου, από τις αρχές του μήνα τέθηκε σε πλήρη δοκιμαστική λειτουργία το υβριδικό ενεργειακό σύστημα.

Το σύστημα περιλαμβάνει ανεμογεννήτρια και φωτοβολταϊκά, συστήματα αποθήκευσης ενέργειας, παραγωγής θερμότητας από την περίσσεια ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ με  δεξαμενές αποθήκευσης ζεστού νερού, καθώς και τηλεθέρμανσης για όλο τον οικισμό.

Το Κέντρο ΑΠΕ παρακολουθείται από ένα νέο Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας του ΔΕΔΔΗΕ και καλύπτει το 100% της κατανάλωσης χωρίς τη χρήση πετρελαϊκού σταθμού, ο οποίος παραμένει σε εφεδρεία.

Επίσης, εμφανής είναι η βελτίωση της ποιότητας του ηλεκτρικού δικτύου, ενώ τον χειμώνα θα λειτουργήσει και η τηλεθέρμανση σε πραγματικές συνθήκες.

Το έργο εισάγει καινοτομίες τόσο τεχνικές όσο και θεσμικές, όπως το ειδικό θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας, η δυνατότητα εφαρμογής της τεχνολογίας σε άλλα νησιά ή μικροδίκτυα και η σύσταση τοπικού φορέα διαχείρισης.

Ανάμεσα στα οφέλη του έργου περιλαμβάνονται η δραστική μείωση των συμβατικών καυσίμων, η φθηνότερη και πιο καθαρή ενέργεια για τους κατοίκους, καθώς και η μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος.

Τελευταία άρθρα

Επεκτείνεται και ενισχύεται η αστική συγκοινωνία στη Ραφήνα

Την ικανοποίηση της δημοτικής Αρχής του δήμου Ραφήνας- Πικερμίου, αλλά κυρίως των κατοίκων της που…

7 λεπτά ago

Σχολικά είδη για 150 παιδιά του Χαλανδρίου

Σχολικά είδη για 150 παιδιά οικονομικά ευάλωτων οικογενειών συγκέντρωσε το Κοινωνικό Παντοπωλείο του δήμου Χαλανδρίου,…

16 λεπτά ago

4.27 εκ. ευρώ για εκσυγχρονισμό υποδομών στους ΤΟΕΒ Ενιπέα Φαρσάλων & Πηνειού

Η χρηματοδότηση γίνεται από την Περιφέρεια Θεσσαλίας.

14 ώρες ago

Χαλκίδα: Σε εξέλιξη οι εργασίες αντικατάστασης των αγωγών στα Αγάλματα

Συνεχείς έλεγχοι για την προστασία της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος από τη Δ.Ε.Υ.Α.Χ.

15 ώρες ago

Η Βουλή στηρίζει το ακριτικό Καστελλόριζο

Σύμφωνα με ανάρτηση του Βασίλη Υψηλάντη, Προέδρου της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, η Διάσκεψη των…

15 ώρες ago

ΥΠΕΝ: 123 εκ. ευρώ για ορεινά αντιπλημμυρικά έργα σε Θεσσαλία & Φθιώτιδα

1.300 έργα ορεινής υδρονομίας για τη συγκράτηση των υδάτων και την προστασία από ακραία καιρικά…

15 ώρες ago