Ο Δήμος Καλαμάτας επενδύει στην έξυπνη οδική ασφάλεια – Σε εξέλιξη η κατασκευή «έξυπνων» διαβάσεων πεζών
Αυτή την περίοδο βρίσκονται σε εξέλιξη εργασίες για την κατασκευή δέκα «έξυπνων» διαβάσεων πεζών, ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσει η εγκατάσταση επιπλέον 11 σηματοδοτούμενων «έξυπνων» διαβάσεων, καθώς και άλλων εννέ σε επιλεγμένα σημεία της πόλης

Ο Δήμος Καλαμάτας υλοποιεί ένα ακόμη έργο που στοχεύει στην ενίσχυση της οδικής ασφάλειας των πεζών και στη βελτίωση της κυκλοφορίας στο αστικό οδικό δίκτυο. Αυτή την περίοδο βρίσκονται σε εξέλιξη εργασίες για την κατασκευή δέκα «έξυπνων» διαβάσεων πεζών, ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσει η εγκατάσταση επιπλέον 11 σηματοδοτούμενων «έξυπνων» διαβάσεων, καθώς και άλλων εννέ σε επιλεγμένα σημεία της πόλης. Με τον τρόπο αυτό ενισχύεται σημαντικά το δίκτυο ασφαλών διαβάσεων για τους πεζούς.
Το έργο εντάσσεται στο πλαίσιο του Ψηφιακού Μετασχηματισμού, του προγράμματος «Polis» και της εθνικής στρατηγικής για την οδική ασφάλεια, με φορέα υλοποίησης το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ).
Οι νέες διαβάσεις θα είναι αντίστοιχες με εκείνη που έχει ήδη τοποθετηθεί στην αρχή της οδού Αριστομένους, κοντά στην κεντρική πλατεία. Θα διαθέτουν σύγχρονα τεχνολογικά συστήματα, όπως αισθητήρες καταγραφής κυκλοφοριακών και περιβαλλοντικών δεδομένων, ενισχύοντας τη λειτουργικότητα και την ασφάλεια στη μετακίνηση των πολιτών.
Σύμφωνα με ενημέρωση που έδωσε ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Βασίλης Κουτραφούρης, κάθε διάβαση θα διαθέτει φωτεινή διαγράμμιση και φωτεινή πινακίδα σήμανσης, τροφοδοτούμενες από φωτοβολταϊκό σύστημα. Η ορατότητα που εξασφαλίζουν τα φωτεινά αυτά στοιχεία αναμένεται να συμβάλλει ουσιαστικά στην ευαισθητοποίηση των οδηγών, ώστε να μειώνουν ταχύτητα και να δίνουν προτεραιότητα στους πεζούς, όπως προβλέπει ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας.
Τα σημεία στα οποία τοποθετούνται οι νέες διαβάσεις είναι:
- Στην περιοχή των Ταξιαρχών, επί των οδών Βασ. Γεωργίου και Ασκληπιού (σε αμφότερα τα ρεύματα).
- Στη διασταύρωση Σόλωνος και Αριστομένους, μεταξύ Δικαστικού Μεγάρου και Διοικητηρίου.
- Στην αρχή του Πάρκου Σιδηροδρόμων, στη διασταύρωση Πλάτωνος και Αριστομένους.
- Στο Κέντρο Υγείας (πρώην ΙΚΑ), στη συμβολή Κανάρη και Πλάτωνος.
- Στη Φιλελλήνων, στο ύψος του Κολυμβητηρίου (και στις δύο κατευθύνσεις).
- Στη Ναυαρίνου, πλησίον του Ιερού Ναού Ανάστασης.
- Στη διασταύρωση Αρτέμιδος και Μπιζανίου, κοντά στο κεντρικό πάρκινγκ του Νέδοντα (και στα δύο ρεύματα).