ΔΗΜΟΙ

Ηράκλειο: Μεταρρυθμίσεις στον τομέα της καθαριότητας

Ένα σημαντικό βήμα για την μεταρρύθμιση της καθαριότητας στο Ηράκλειο ολοκληρώθηκε με επιτυχία, με την κατά πλειοψηφία έγκριση και από το Δημοτικό Συμβούλιο, μετά την Δημοτική Επιτροπή, της αναμόρφωσης του προϋπολογισμού του Δήμου Ηρακλείου όπως πρότεινε η Δημοτική Αρχή.

Στην καταληκτήρια τοποθέτησή του ο Δήμαρχος Ηρακλείου Αλέξης Καλοκαιρινός εξέφρασε την υπερηφάνειά του για τον τρόπο που λειτουργεί η παράταξη «Δικαίωμα στην πόλη», όπως επίσης και για τον τρόπο με τον οποίο τολμούν τα μέλη της, αναφέροντας: «Είμαι υπερήφανος για την παράταξη «Δικαίωμα στην Πόλη». Είμαι υπερήφανος για κάθε μια και κάθε έναν από εσάς. Που σηκώνετε αυτό το βάρος. Που τολμάτε. Διότι τόλμη θέλει αυτή η μεταρρύθμιση. Τόλμη και ρήξη. Θα ήταν εύκολο να κινηθούμε με τη δύναμη της αδράνειας στην πεπατημένη. Να ανακυκλώσουμε τα κατά συνθήκην ψεύδη. Να συνεχίσουμε και να οδηγηθούμε στην πλήρη απαξίωση του δημόσιου χαρακτήρα της καθαριότητας. Να οδηγηθούμε στην απαξίωση των υπηρεσιών της. Να είμαστε κατώτεροι των απαιτήσεων των καιρών. Κατώτεροι των απαιτήσεων της κοινωνίας. Αλλά η κοινωνία βρίσκεται γύρω μας. 200.000 άνθρωποι απαιτούν μία καθαρή πόλη! Και βεβαίως αυτών τα αισθήματα δεν θα μπορούσε κανείς να τα αμφισβητήσει σε ό,τι αφορά το υπόβαθρό τους. Τη δημοκρατικότητα της συντριπτικής πλειονότητας εξ αυτών. Αισθήματα αλληλεγγύης, αισθήματα διάθεσης συμβολής στο κοινό καλό. Αυτό πρέπει να εκφραστεί και αναλαμβάνουμε να το εκφράσουμε. Αναλαμβάνουμε στη Δημοτική Αρχή να εκφράσουμε αυτό που συνιστά την προσδοκία της κοινωνίας. Και αυτό, από τις εγγενείς αδράνειες του συστήματος μπορεί να μην φαίνεται εύκολο και μπορεί να μην είναι εύκολο. Αλλά δεν είμαστε εδώ για να ανακυκλώσουμε πρακτικές οι οποίες οδηγούν σε τέλμα και είναι κατώτερες των περιστάσεων».

Ο Δήμαρχος Ηρακλείου αναφέρθηκε και στο θεσμικό πλαίσιο μέσα στο οποίο κινείται, ως οφείλει, η Δημοτική Αρχή, επισημαίνοντας: «Είμαστε απόλυτα προσηλωμένοι στο θεσμικό πλαίσιο το οποίο είναι αδιαμφισβήτητο. Τα συλλογικά όργανα έχουν συγκεκριμένες αρμοδιότητες, λειτουργούν με δημοκρατικό τρόπο και η δυνατότητα της έκφρασης και της απόφασης έχει αυτά τα χαρακτηριστικά. Αλλά κυρίως, έχει το χαρακτηριστικό της ευθύνης. Και την ευθύνη αυτή την αναλαμβάνουμε. Θεωρώ λοιπόν ότι οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της παράταξης «Δικαίωμα στην πόλη» εκφράζονται με παρρησία, εκφράζονται σε μία κατεύθυνση η οποία αποτελεί προϊόν εκτενούς δημοκρατικού διαλόγου και έτσι θα πορευόμαστε πάντα».

Ο Αλέξης Καλοκαιρινός τόνισε ότι η παράταξη «Δικαίωμα στην Πόλη» αποτελεί μία ευρεία συμμαχία η οποία απεικονίζεται στην κοινωνία της πόλης και κατέληξε: «Θα κριθούμε από το αποτέλεσμα. Αυτή δεν είναι μια απόφαση την οποία λαμβάνει κανείς προφυλασσόμενος, την λαμβάνει εκτιθέμενος. Εκτιθέμεθα λοιπόν στην κοινωνία και ζητούμε από την κοινωνία να μας κρίνει. Η κοινωνία θα κρίνει και το αποτέλεσμα. Και η κοινωνία θέλει το δημόσιο χαρακτήρα της καθαριότητας κι εμείς προφυλάσσουμε και υπερασπιζόμαστε το δημόσιο χαρακτήρα της καθαριότητας. Και το κάνουμε έμπρακτα. Εμποδίζοντας την διολίσθηση με τη δύναμη της αδράνειας. Και της ανακύκλωσης πρακτικών τις οποίες διαπιστώνουμε ότι θα οδηγούσαν σε αδιέξοδο. Τολμάμε, τολμάτε, τολμήσατε και γι’ αυτό θα κριθούμε όλοι».

Τελευταία άρθρα

Ανακαινίζονται οι παιδικές χαρές στο Αιγάλεω

Στα αιτήματα των κατοίκων της πόλης για ασφαλείς χώρους ψυχαγωγίας των παιδιών, ανταποκρίθηκε ο δήμος…

36 λεπτά ago

Αλλάζουν όψη τα γήπεδα της Πετρούπολης

Σταδιακά προς την ολοκλήρωσή τους οδεύουν οι εργασίες συντήρησης στα γήπεδα της πόλης από τα…

47 λεπτά ago

3 εκατομμύρια ευρώ για έργα αγροτικής οδοποιίας στο δήμο Σικυωνίων

Στο σύνολό τους εγκρίθηκαν οι προτάσεις του δήμου Σικυωνίων που εξασφαλίζει πόρους, συνολικού ύψους τριών…

1 ώρα ago

Δεσμεύσεις Βασίλη Κικίλια για το Λιμάνι της Κυλλήνης

Στην Κυλλήνη, όπου επισκέφθηκε το λιμάνι και ενημερώθηκε για την πρόοδο των εργασιών που εκτελούνται…

1 ώρα ago

Επίθεση ΕΔΕΥΑ κατά ΥΠΕΝ για το νομοσχέδιο του νερού

Για υπονόμευση της διαχείρισης του νερού από τους δήμους, καθώς και για «αποκλεισμό» τόσο της…

2 ώρες ago

Διαμαρτυρία Ρουβίκωνα στο Νέστο για την αντιπυρική προστασία

Και για θέματα πολιτικής προστασίας και συγκεκριμένα αντιπυρικών μέτρων έκανα την εμφάνισή τους στο δήμο…

2 ώρες ago