Το ντοκιμαντέρ «Διαδρομές με τα Αγάλματα του Πειραιά», που αποτελεί ένα κινηματογραφικό ταξίδι στον δημόσιο χώρο της πόλης, εστιάζοντας στα αγάλματα, τα μνημεία και τις προτομές που κοσμούν την πόλη, αφηγούμενα την ιστορία, την ταυτότητα και τις μεταμορφώσεις του τόπου μέσα στον χρόνο παρουσίασε ο δήμος.
Στο ντοκιμαντέρ παρουσιάζονται 29 αγάλματα, τα οποία βρίσκονται σε 4 διαδρομές τουριστικού ενδιαφέροντος στην πόλη, όπως το λιμάνι, το Πασαλιμάνι, η Μαρίνα Ζέας, το κέντρο, η Τερψιθέα κ.λ.π.
Εκτός από τα πιο γνωστά αγάλματα, όπως είναι του Ελευθερίου Βενιζέλου στην ομώνυμη πλατεία, του Γεώργιου Καραϊσκάκη στο λιμάνι ή του Λέοντος του Πειραιά, το ντοκιμαντέρ παρουσιάζει επίσης την ιστορία πίσω από προτομές και αγάλματα λιγότερο γνωστών προσωπικοτήτων, όπως το άγαλμα της Ηρούς Κωνσταντοπούλου στην πλατεία Τερψιθέας, της 17χρονης που εκτέλεσαν οι Γερμανοί για την αντιστασιακή της δράση, του λογοτέχνη Παύλου Νιρβάνα στη Φρεαττύδα, αλλά και την επιτοίχιο πλάκα των ιδρυτών της Φιλικής Εταιρείας, έξω από το Μέγαρο του Ε.Β.Ε.Π.
Στο πλαίσιο της ενημέρωσης του κοινού, τις προσεχείς εβδομάδες θα τοποθετηθούν QR κωδικοί σε κάθε άγαλμα, ώστε τόσο οι Έλληνες όσο και οι ξένοι επισκέπτες να μπορούν να διαβάζουν την ιστορία του εκάστοτε έργου και να συνδέονται άμεσα με τα ιστορικά γεγονότα που αυτά αναπαριστούν.
Αναφερόμενος στο θέμα, ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης, επεσήμανε:
«Ο Πειραιάς είναι μια πόλη με μακρά ιστορία και έντονη πολιτιστική ταυτότητα, η οποία δεν εκφράζεται μόνο μέσα από τα μεγάλα γεγονότα, αλλά και μέσα από τα χαρακτηριστικά στοιχεία του δημόσιου χώρου: τα αγάλματα, τα μνημεία, τις προτομές, τις μορφές που στέκουν διακριτικά σε πλατείες, τοπόσημα και γειτονιές.
Το ντοκιμαντέρ «Διαδρομές με τα Αγάλματα του Πειραιά», είναι μια ξεχωριστή περιήγηση που ενώνει το παρελθόν με το παρόν μέσω της τέχνης και μάς καλεί να γνωρίσουμε την πόλη από μια νέα, εικαστική και ιστορική ματιά γεμάτη συναίσθημα.
Στόχος μας με τη δημιουργία του ντοκιμαντέρ είναι να αναδείξουμε την πολιτιστική μας κληρονομιά, να ενισχύσουμε την τουριστική εικόνα του Πειραιά και να προσφέρουμε στους δημότες και στους επισκέπτες έναν διαφορετικό τρόπο να δουν και να γνωρίσουν την πόλη, μέσα από ένα σύγχρονο και προσιτό αφήγημα.
Το ντοκιμαντέρ αυτό, το οποίο επιμελήθηκε ο Πειραιώτης δημοσιογράφος Νότης Ανανιάδης, με ένα επιτελείο αξιόλογων συνεργατών, ιστορικών και ειδικών σε θέματα τουρισμού, τους οποίους και ευχαριστώ θερμά, θα προβληθεί σε τηλεοπτικά δίκτυα της χώρας.
Γίνεται επίσης μια προσπάθεια, ώστε να προβληθεί σε φεστιβάλ ντοκιμαντέρ στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Είναι ένα οπτικοακουστικό υλικό, το οποίο μπορεί και πρέπει να αξιοποιηθεί από τον δήμο με πολλούς και διάφορους τρόπους.
Σκοπός μας είναι σε δεύτερη φάση να αναδειχθούν τα αγάλματα και οι προτομές που βρίσκονται εκτός τουριστικών διαδρομών και έχουν καταγραφεί ήδη από την παραγωγή, έτσι ώστε να υπάρξει η συνολική αποτύπωση των αγαλμάτων του Πειραιά.
Ως Δημοτική Αρχή, πιστεύουμε βαθιά ότι η πολιτιστική ταυτότητα είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ανάπτυξης και της εξωστρέφειας του Πειραιά και πως η ανάδειξη της ιστορικής μας κληρονομιάς δεν είναι μόνο θέμα τουριστικής προβολής, αλλά είναι και θέμα παιδείας, υπερηφάνειας και κυρίως συλλογικής μνήμης.
Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους όσοι συνέβαλαν στη δημιουργία αυτού το ντοκιμαντέρ, τη Διεύθυνση Εξωστρέφειας, Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και Τουρισμού, καθώς και το Ε.Β.Ε.Π., το οποίο στήριξε επίσης την παραγωγή του.
Συνεχίζουμε να επενδύουμε σε δράσεις που αναδεικνύουν τη μοναδικότητα του Πειραιά και ενισχύουν τη θέση του ως προορισμού με ιστορία, ταυτότητα και σύγχρονη δυναμική».
Στην παρουσίαση του ντοκιμαντέρ «Διαδρομές με τα Αγάλματα του Πειραιά», παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων: ο Υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης, ο πρώην Βουλευτής Γρηγόρης Ψαριανός, ο Δήμαρχος Περάματος Γιάννης Λαγουδάκος, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πειραιά Αλέξανδρος Τζεφεράκος, και εκπρόσωποι της δημοτικής Αρχής και των φορέων της πόλης.
Τις δυνάμεις τους για την αποκατάσταση μιας «διαχρονικής αδικίας», ενώνουν οι δήμοι Αγράφων, Αγρινίου, Αμφιλοχίας…
Αντίθετος σε κάθε συζήτηση για την τοποθέτηση ανεμογεννητριών στο νησί και ιδιαίτερα στην περιοχή της…
Υπογράφηκε η σχετική σύμβαση από τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριο Φαρμάκη.
Εκτενή αναφορά στην πρόσφατη δικαστική απόφαση για το Δίστομο έκανε ο Φάνης Σπανός, στο πλαίσιο…
Συγκαταλέγεται στις πιο επιβαρυμένες περιοχές της Θεσσαλονίκης. Προβληματισμένη η Δήμαρχος.
Για μία ακόμη χρονιά υποδέχεται τον Κολυμβητικό Διάπλου της Βουλιαγμένης ο δήμος ΒΒΒ, που βρίσκεται…