Τε. Μάι 8th, 2024

Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι των δημοτικών εκλογών

Η Νέα Δημοκρατία, το ΚΚΕ, καθώς οι ανεξάρτητοι υποψήφιοι φαίνεται ότι είναι οι κερδισμένοι των αυτοδιοικητικών εκλογών του Οκτωβρίου. Σε σύγκριση με τις δημοτικές εκλογές του 2019, η Ν.Δ και το ΚΚΕ εμφανίζουν αύξηση των δημάρχων που εξελέγησαν στον α και β γύρο και έχουν αναφορά στην κεντροδεξιά και τον Περισσό. Ωστόσο επειδή μόνο οι έξη δήμαρχοι του ΚΚΕ προέτασσαν την κομματική τους ταυτότητα και η Ν.Δ έδωσε επίσημη στήριξη μόνο στους υποψήφιους δημάρχους σε Αθήνα, Πειραιά και Θεσσαλονίκη, η πολιτική τοποθέτηση της μεγάλης πλειοψηφίας των εκλεγμένων δημάρχων, γίνεται δια της «εις άτοπον απαγωγής». Επίσης θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα δημοτικά ψηφοδέλτια σε συντριπτικό βαθμό, ήταν πολυσυλλεκτικά και «έσπασαν» κάθε κομματική γραμμή, αψηφώντας οι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι ακόμα και την απειλή διαγραφής από τον κομματικό τους χώρο.

Με βάση λοιπόν τα αποτελέσματα του 2019 οι υποψήφιοι που έχουν αναφορά, μεγάλη ή μικρότερη στον πολιτικό χώρο της Ν.Δ εξελέγησαν σε 202 δήμους, ήταν δηλαδή 8 περισσότεροι , από το 2019.

Το ΠΑΣΟΚ, που έχει βαθιές ρίζες στην Τοπική Αυτοδιοίκηση  μετρά μέλη και φίλους του Κινήματος να εκλέγονται σε 78 Δήμους, κατά 14 λιγότερους από το 2019, αλλά  διατηρεί τον μεγάλο όγκο των δυνάμεων του στους Δήμους, που κάποτε ήταν το προνομιακό του πεδίο.

Σοβαρή μείωση  των δυνάμεων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση είχε ο ΣΥΡΙΖΑ, που στην Αττική περιορίστηκε να εκλέξει μόνο 2 δημάρχους, στου Ζωγράφου και το Χαλάνδρι. Άλλοι 10 δήμαρχοι σε όλη τη Ελλάδα έχουν χαλαρή αναφορά στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που απώλεσε τον μοναδικό μεγάλο Δήμο που είχε στην Λάρισα, όπου ο Απόστολος Καλογιάννης ηττήθηκε από τον Θανάση Μαμακο (Ν.Δ), από τον α γύρο των δημοτικών εκλογών. Κερδισμένη είναι και η Λαϊκή Συσπείρωση (ΚΚΕ) που εκλέγει 6 δημάρχους (Πάτρα, Καισαριανή, Πετρούπολη, Χαϊδάρι, Τύρναβο και Ικαρία)από 1 δήμαρχο που είχε το 2019.

Σημείο των καιρών είναι και οι ανεξάρτητοι δήμαρχοι που φτάνουν τους 22, από 14 το 2029 και κανείς δεν μπορεί, έστω και θεωρητικά να τους αποδώσει  οποιοδήποτε πολιτική ή κομματική αναφορά.

Τέλος, από κοινού ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ εξέλεξαν  9 δήμαρχους, από 10 που είχαν εκλέξει το 2019.

Περικλής Καπετανόπουλος