Τε. Μάι 8th, 2024

Σταύρος Τσίρμπας: Smart Town ο Δήμος Αγίων Αναργύρων-Καματερού

 

Συνέντευξη στον Περικλή Καπετανόπουλο

Ο Δήμος Αγίων Αναργύρων-Καματερού ανακηρύχθηκε Smart Town of the Year για το 2022, ως αποτέλεσμα των προσπαθειών της διοίκησης του Δήμου, των έργων και δράσεων που έχουν υλοποιηθεί για την εξοικονόμηση πόρων και ταυτόχρονη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, όπως η αντικατάσταση του οδοφωτισμού με LED, ενεργειακές αναβαθμίσεις, έξυπνους κάδους.

-Ποια έργα και βρίσκονται σε εξέλιξη αυτή την περίοδο στο Δήμο σας;

 

Από τον περασμένο Δεκέμβριο βρίσκεται σε εξέλιξη το μεγαλύτερο έργο αστικών αναπλάσεων στην ιστορία του Δήμου μας. Περισσότερα από 22 χιλιόμετρα νέων πεζοδρομίων, ραμπών ΑμεΑ, δενδροφυτεύσεων και αστικού εξοπλισμού που περιλαμβάνουν όλους τους κεντρικούς δρόμους της πόλης, διαμορφώνουν ένα όμορφο πράσινο και ασφαλές περιβάλλον. Το έργο χρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα του Υπ. Εσωτερικών “Αντώνης Τρίτσης” και πρόκειται να ολοκληρωθεί περίπου στα τέλη του 2024. Παράλληλα, ξεκινά η ανάπλαση της Κ.Παλαμά, η οποία θα διαμορφωθεί σύμφωνα με σύγχρονα πρότυπα, εξασφαλίζοντας την ασφάλεια των πολιτών, διελεύσεις χαμηλής ταχύτητας, ποδηλατόδρομο, διαδρομή περιπάτου και χώρους πρασίνου, ώστε να χαρίσει το πράσινο πρόσημο σε μία γειτονιά όπου έχει επιβαρυνθεί σημαντικά όλα αυτά τα χρόνια.

Στόχος μας είναι μέσα από αυτά τα εμβληματικά έργα να μεταμορφώσουμε τις κύριες αρτηρίες της πόλης μας, προσελκύοντας τον χώρο του επιχειρείν αλλά και κάθε επισκέπτη, καθιστώντας την καθημερινότητα πιο ασφαλή και σύγχρονη.

-Ο Δήμος σας πρόσφατα ανακηρύχθηκε σε Smart Town of the Year 2022. Ποια είναι τα βήματα που έχετε υλοποιήσει προς την ψηφιακή μετάβαση;

Πράγματι, ο Δήμος μας κατέκτησε μια σημαντική διάκριση και βραβεύτηκε ως η Smart Town of the Year για το 2022, αποτέλεσμα των προσπαθειών μας, των έργων και δράσεων που έχουν υλοποιηθεί για την εξοικονόμηση πόρων και ταυτόχρονη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, όπως η αντικατάσταση του οδοφωτισμού με LED, ενεργειακές αναβαθμίσεις, έξυπνους κάδους.
Ταυτόχρονα ψηφιοποιούμε τις διαδικασίες που διευκολύνουν τους δημότες στις συναλλαγές τους με τον Δήμο. Δεχόμαστε και έχουμε υλοποιήσει πάνω από 17.000 αιτήματα που αφορούν στην καθημερινότητα, όπως βλάβες, κλαδέματα, περισυλλογή ογκωδών.

Παράλληλα, στοχεύουμε στην καινοτομία, καθώς προχωράμε στη δημιουργία του Τεχνολογικού Πάρκου που θα δημιουργηθεί στο χώρο του παλαιού αμαξοστασίου του ΟΣΕ. Ένας χώρος 66 στρεμμάτων μέσα στο κέντρο της πόλης ο οποίος θα διαμορφωθεί σε ένα  κέντρο καινοτομίας και τεχνολογίας.

-Ποια είναι η συμβολή του Δήμου σας στην τοπική κοινωνία και πώς στηρίζετε τις ευάλωτες οικογένειες;

 Από το 2019 οπότε και αναλάβαμε, καταβάλαμε κάθε δυνατή προσπάθεια να σταθούμε δίπλα σε όλους τους συμπολίτες μας σε όποια πτυχή της καθημερινότητας τους το χρειάστηκαν. Στηρίξαμε πάνω από 100 επιχειρήσεις του Δήμου με το Κέντρο Επιχειρηματικότητας με δωρεάν συμβουλευτικές υπηρεσίες.

Στηρίξαμε ευάλωτους συμπολίτες μας με προγράμματα σίτισης, ειδών πρώτης ανάγκης, ένδυσης, φάρμακα, ιατρική περίθαλψη κατ’ οίκον, με προγράμματα κατάρτισης και εύρεσης εργασίας, ακόμα και με προγράμματα στέγασης.

Στηρίξαμε τους μαθητές μας με το κοινωνικό φροντιστήριο, με παροχές tablet στην περίοδο της πανδημίας, με δεκάδες προγράμματα κατά της βίας, μέσα στα σχολεία.

Στηρίξαμε τους εργαζόμενους γονείς με τους παιδικούς σταθμούς, όπου φιλοξενούμε 500 παιδιά ετησίως, απορροφώντας όλες τις αιτήσεις και χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση. Επίσης, ιδρύσαμε πέντε νέα ΚΔΑΠ, όπου δίνουμε τη δυνατότητα σε παιδιά ηλικίας 6-12 ετών, να απασχολούνται δημιουργικά, καθημερινά 16.00-21.00.Στηρίξαμε την Τρίτη Ηλικία, μέσα από προγράμματα πρόληψης και προαγωγής της υγείας, που υλοποιούνται από τα ΚΑΠΗ του Δήμου μας.

Τέλος, πραγματοποιήσαμε δεκάδες δράσεις που στοχεύουν στην ευημερία, στην κοινωνικοποίηση, στην ανάπτυξη δεξιοτήτων αλλά και στην αναψυχή των συμπολιτών μας, όπως η ίδρυση του Ελεύθερου Δημοτικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, προγράμματα Δια Βίου Μάθησης, πολιτιστικά και αθλητικά δρώμενα.

-Ποιο είναι το σύνθημά σας στην τελική ευθεία για την κάλπη της 8ης  Οκτωβρίου;

 Συνεχίζουμε ενωμένοι για την πόλη που ονειρευόμαστε !