Πα. Μαρ 29th, 2024

«Άρωμα» γυναίκας στην Αυτοδιοίκηση – Οι 17+1 νικήτριες

Μπορεί η νέα εκλογική μεταρρύθμιση του «Κλεισθένη» να προέβλεπε την αύξηση της ποσόστωσης των γυναικών στο 40% των ψηφοδελτίων των αυτοδιοικητικών συνδυασμών, ωστόσο βάσει των αποτελεσμάτων των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών η Τοπική Αυτοδιοίκηση παρέμεινε «ανδρική» υπόθεση.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΥΠΕΣ συνολικά 128 γυναίκες έθεσαν υποψηφιότητα ως επικεφαλής συνδυασμών. Σε 29 δήμους υπήρχαν πάνω από μία υποψήφιες για τη δημαρχία, ενώ σε 208 δήμους καμία γυναίκα δεν είχε θέσει υποψηφιότητα.

Ωστόσο σε 17 δημαρχεία της χώρας και μια περιφέρεια τα «κλειδιά» θα κρατούν γυναικεία χέρια.

17+1 Νικήτριες

Στην ευβοϊκή πρωτεύουσα η εκ Νέας Δημοκρατίας ορμώμενη, Έλενα Βάκα, με πλούσια πορεία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, αναδείχθηκε δήμαρχος Χαλκιδέων, κερδίζοντας τον νυν δήμαρχο Χρήστο Παγώνη.

Στον Κεντρικό δήμο της Κέρκυρας, η επίσημη υποψήφια της ΝΔ, Μερόπη Υδραίου, επικράτησε στον δέυτερο γύρο των δημοτικών εκλογών, απέναντι στον γαλάζιο «αντάρτη» Γιάννη Τρεπεκλή.

Μια θητεία στο δημαρχιακό αξίωμα Πεντέλης εξασφάλισε η Δήμητρα Κεχαγιά, εκτοπίζοντας στη δεύτερη θέση τον νυν δήμαρχο.

Τον δήμο Οιχαλίας κέρδισε μετά από σκληρή μάχη στις επαναληπτικές εκλογές η Παναγιώτα Γεωργακοπούλου. Τον δήμο Φολέγανδρου η Ευθαλία Παπαδοπούλου, ενώ στον δήμο Αγίου Δημητρίου επανεξελέγη η Μαρία Ανδρούτσου. Παράλληλα η Δέσποινα Θωμαΐδου ανέτρεψε το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου, κόβοντας πρώτη το νήμα απέναντι στον Παναγιώτη Μανούρη.

Στον δήμο Στυλίδας τον Απόστολο Γκλέτσο διαδέχθηκε στη δημαρχία η Βιργινία Στεργίου με την δημοτική παράταξη «Ενωμένη Ανατολική Φθιώτιδα». Στον δήμο Νικολάου Σκουφά η Ροζίνα Βαβέτση αναδείχθηκε δήμαρχος με ποσοστό της τάξεως του 53,9%. Ενώ στον δήμο Κέας από την πρώτη κιόλας Κυριακή κέρδισε η Ειρήνη Βελισσαροπούλου. Από τον πρώτο γύρο των δημοτικών εκλογών αναδείχθηκαν δήμαρχοι επίσης, η Μανωλία Στεφανάκη στη Γαύδο, η Μαρία Κακαλή στον Άγιο – Ευστράτιο, η Μαρία Ναδάλη στη Σίφνο και η Ευσταθία Λιάρου στην Ελαφόνησο.

Επιπλέον, νέα δήμαρχος Ορχομενού αναδείχθηκε η Παρασκευή Καράλη και τον δημαρχιακό θώκο Κασσάνδρας εξασφάλισε η Αναστασία Χαλκιά. Στον δήμο Σκύδρας εξελέγη η Κατερίνα Ιγνατιάδου.

Μεγάλη νίκη στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων έφερε η πρώην ευρωβουλευτής της ΝΔ Ρόδη Κράτσα, εκτοπίζοντας τον απερχόμενο περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων Θεόδωρο Γαλιατσάτο στην Αντιπολίτευση. Η Ρόδη Κράτσα, επιπρόσθετα, αποτελεί την μοναδική περιφερειάρχη γένους θηλυκού στην χώρα.