Τε. Απρ 24th, 2024

Οι αυτοδιοικητικές τέλειωσαν το χάος του «Κλεισθένη» έρχεται

Οι εκλογές για την ανάδειξη δημάρχων και περιφερειαρχών τελείωσαν με τη σαρωτική επικράτηση της ΝΔ στις 12 από τις 13 περιφέρεις, αλλά και τα εξίσου σαρωτικά αποτελέσματα σε πολλούς δήμους της χώρας.

Ωστόσο, τα δύσκολα για τις νέες δημοτικές και περιφερειακές παρατάξεις θα ξεκινήσουν σε λίγους μήνες, όταν θα αναλάβουν καθήκοντα και θα συνειδητοποιήσουν πόσο δύσκολο θα είναι να πάρουν ακόμα και τις πιο απλές αποφάσεις.

Ο λόγος; Η απλή αναλογική που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Πάνος Σκουρλέτης με προφανή στόχο την ακυβερνησία. Και αυτό διότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν διέθετε (όπως άλλωστε αποδείχθηκε) ερείσματα στις τοπικές κοινωνίες, κατά συνέπεια αδιαφόρησε πλήρως για το πώς οι νέοι δημοτικοί και περιφερειακοί άρχοντες θα μπορούν να κυβερνήσουν.

Επισήμως, η απλή αναλογική οδηγεί σε συγκλίσεις. Το πιθανότερο όμως είναι ότι θα οδηγήσει σε συναλλαγές και παζάρια.

Παρά ταύτα, το νέο δημοτικό συμβούλιο θα απαρτίζεται από τους συμβούλους που εξελέγησαν την πρώτη Κυριακή των εκλογών.

Στην περίπτωση του νέου δημάρχου Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνου Ζέρβα, το ποσοστό στον α’ γύρο ήταν 14,93%, μια επίδοση που του «χάρισε» μόλις 7 έδρες στο δημοτικό συμβούλιο.

Χαρακτηριστικό του αλαλούμ που δημιουργεί ο νέος εκλογικός νόμος: Όπου εξελέγη δήμαρχος ο δεύτερος της πρώτης Κυριακής, οι έδρες του στο δημοτικό συμβούλιο είναι ελάχιστες.

Στη Θεσσαλονίκη, για παράδειγμα, όπου έγινε η μεγάλη ανατροπή, ο Κωνσταντίνος Ζέρβας που εξελέγη δήμαρχος έχει μόλις 7 έδρες! Ο χαμένος των εκλογών, Νίκος Ταχιάος, έχει 11. Και για να ληφθεί απόφαση απαιτούνται 25 ψήφοι.

Στο Δήμο Αιγάλεω, όπου επικράτησε οριακά ο υποψήφιος της ΝΔ, Γιάννης Γκίκας, θα κληθεί να διοικήσει με 11 συμβούλους στους 41.  Στον Δήμο Βύρωνα όπου επανεξελέγη οριακά ο Γρηγόρης Κατωπόδης, έχει μόλις 10 συμβούλους στους 42.

Αλλά και στις περιφέρειες η κατάσταση δεν είναι καλύτερη. Στα Ιόνια Νησιά η Ρόδη Κράτσα θα διοικήσει με 12 περιφερειακούς συμβούλους σε σύνολο 41.

Στη Δυτική Ελλάδα, ο Νεκτάριος Φαρμάκης έχει μόλις 19 επί συνόλου 51, ενώ ο Παναγιώτης Νίκας στην Πελοπόννησο έχει μόλις 17 στους 51.