Σα. Απρ 20th, 2024

Δημοτικές εκλογές: Οι μεγάλες ανατροοπές του πρώτου γύρου και οι «μονομάχοι» του δεύτερου

Στις μεγάλες πόλεις της επικράτειας υπήρξαν αρκετές εκπλήξεις και ανατροπές για νυν δημάρχους στον πρώτο γύρο των δημοτικών εκλογών.

Ισως στη χειρότερη θέση βρίσκεται ο απερχόμενος δήμαρχος Τρίπολης, Δημήτρης Παυλής, ο οποίος πλήρωσε ακριβά το χρίσμα του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς δεν κατάφερε να προκριθεί στον δεύτερο γύρο, στον οποίο θα αναμετρηθούν ο «γαλάζιος» Γιάννης Σμυρνιώτης και ο κεντροαριστερός Κώστας Τζιούμης.

Νικήτρια του πρώτου γύρου στον Δήμο Χαλκιδέων αναδείχθηκε η προερχόμενη από τη Ν.Δ. Ελενα Βάκα, έναντι του «πράσινου» δημάρχου Χρήστου Παγώνη. Μεγάλη έκπληξη επιφύλασσε ο πρώτος γύρος των δημοτικών εκλογών στο Ηράκλειο Κρήτης, όπου ο νυν δήμαρχος, Βασίλης Λαμπρινός, απώλεσε την πρώτη θέση, την οποία κατέλαβε ο Γιάννης Κουράκης, με προβάδισμα σχεδόν 12 ποσοστιαίων μονάδων.

Στα γειτονικά Χανιά η πολυδιάσπαση της Κεντροαριστεράς ευνόησε τον «γαλάζιο» Αρη Παπαδογιάννη, ο οποίος κέρδισε την πρώτη θέση, με σημαντική διαφορά έναντι του δεύτερου, Παναγιώτη Σημανδηράκη.

Η Ρένα Καραλαριώτου «στρίμωξε» για τα καλά τον υποστηριζόμενο από τον ΣΥΡΙΖΑ δήμαρχο Λαρισαίων, Απόστολο Καλογιάννη, ο οποίος πέρασε μεν στην πρώτη θέση, ωστόσο η διαφορά των δύο είναι μικρή και όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοιχτά.

Στην Καρδίτσα ο Β. Τσιάκος εξολόθρευσε τους «γαλάζιους αντάρτες» και προχωρά στον δεύτερο γύρο με αντίπαλο τον υποστηριζόμενο από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝ.ΑΛ. δήμαρχο Φώτη Αλεξάκο, με προβάδισμα 12,5 μονάδων.

Στη Ρόδο, ο «γαλάζιος» Αντώνης Καμπουράκης άφησε στη δεύτερη θέση, με 11 μονάδες διαφορά, τον νυν δήμαρχο, Φώτη Χατζηδιάκο. Στον Δήμο Καλαμάτας το τελικό αποτέλεσμα θα κριθεί ανάμεσα

στον «διάδοχο» του Π. Νίκα, Θανάση Βασιλόπουλο, και τον Βασίλη Κοσμόπουλο, με το παιχνίδι να κρίνουν οι «γαλάζιες» Ελένη Αλειφέρη και Μαρία Οικονομάκου.

Στην Πάτρα, ο εκλεκτός του ΚΚΕ, Κώστας Πελετίδης, θα αναμετρηθεί από θέση ισχύος με τον εκλεκτό του ΚΙΝ.ΑΛ., Γρηγόρη Αλεξόπουλο, ενώ στον Πύργο ο ανεξάρτητος Τάκης Αντωνακόπουλος πήρε την πρωτιά και θα αναμετρηθεί με τον Κώστα Νικολούτσο. Στην Πρέβεζα στον δεύτερο γύρο περνάει ο Νίκος Γεωργάκος και ο νυν δήμαρχος, Χρήστος Μπαΐλης, με το εκλογικό σκηνικό να διαγράφεται ρευστό. Παράλληλα, στον Δήμο Κορινθίων ο νυν δήμαρχος, Αλέξανδρος Πνευματικός, έχασε την πρωτιά από τον Βασίλη Νανόπουλο, που διεκδικεί τον δήμο με αξιώσεις.

Οικογενειακή υπόθεση είναι ο δεύτερος γύρος στον Δήμο Σπαρτιατών, όπου αναμετρώνται ο Σταύρος Αργειτάκος και ο Πέτρος Δούκας. Ο νυν δήμαρχος Ξάνθης, Χαράλαμπος Δημαρχόπουλος, έχει απέναντί του τον «αντάρτη» Μανώλη Τσέπελη, όπως και στο Μεσσολόγγι, όπου μάχεται ο νυν δήμαρχος Νίκος Καραπάνος, κατά του Κώστα Λύρου.

Στον Δήμο Κερκυραίων η μάχη θα κριθεί ανάμεσα στους προερχόμενους από τη Ν.Δ. Μερόπη Υδραίου και Γιάννη Τρεπεκλή, όπως και στον Δήμο Γρεβενών ανάμεσα στους Γιώργο Δαμαστάνη και Δημοσθένη Κουπτσίδη. Στη Χίο αναμετρώνται ο «γαλάζιος» Σταμάτης Κάρμαντζης και ο πρώην βουλευτής του ΚΙΝ.ΑΛ. Κώστας Τριαντάφυλλος, ενώ στη Βόρεια Κυνουρία αναμετρώνται ο «γαλάζιος» Γ. Καμπύλης, που πέρασε πρώτος, με τον νυν δήμαρχο, Π.Μαντά.

Αύριο, επίσης, αναμετρώνται ο Γιώργος Παπαναστασίου έναντι της Χριστίνας Σταρακά στον Δήμο Αγρινίου, ο Χριστόδουλος Μαμσάκος έναντι του Κυριάκου Χαρακίδη στη Δράμα, ο Βαγγέλης Λαμπάκης, που αναμετράται στον δεύτερο γύρο για τον Δήμο Αλεξανδρούπολης με τον Γιάννη Ζαμπούκη, η Δήμητρα Τσανάκα έναντι του Θεόδωρου Μουριάδη στην Καβάλα, ο Θεόδωρος Σολδάτος στον Δήμο Λευκάδας απέναντι στον Χαράλαμπο Καλό, αλλά και ο Αλέξανδρος Χρυσάφης απέναντι στον Στέφανο Φωτιάδη στις Σέρρες.