Σα. Απρ 27th, 2024

Το μεγάλο «στοίχημα» του Κυριάκου Μητσοτάκη για τις αυτοδιοικητικές εκλογές

Ως τη «ριπή» που θα σηµάνει «οµοβροντία» από ήττες για την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα αντιµετωπίζουν τις περιφερειακές εκλογές. Στο επιτελείο της Νέας ∆ηµοκρατίας αποδίδουν ιδιαίτερη πολιτική σηµασία σε αυτές, σε συνδυασµό µε τις ευρωεκλογές, καθώς υπάρχει η πεποίθηση ότι δύο Περιφέρειες µπορεί να κριθούν από την πρώτη Κυριακή, λειτουργώντας πολλαπλασιαστικά για το «ρεύµα πολιτικής αλλαγής που υπάρχει στην ελληνική κοινωνία», όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά από την Πειραιώς, το οποίο θα διαµορφωθεί µε µεγαλύτερη σαφήνεια στις ευρωεκλογές.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήδη από το περασµένο φθινόπωρο, στις δηµόσιες τοποθετήσεις του, έχει διαχωρίσει τις δηµοτικές από τις περιφερειακές εκλογές, µε τις τελευταίες να έχουν «ξεκάθαρο πολιτικό στίγµα», σύµφωνα µε τον πρόεδρο της Νέας ∆ηµοκρατίας.

Ο πολιτικός χαρακτήρας που αποδίδει η Πειραιώς στις περιφερειακές εκλογές φαίνεται και από το γεγονός ότι υπάρχουν χρίσµατα και ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάνει περιοδείες µε τους υποψήφιους περιφερειάρχες στις περιφέρειές τους. Ο ίδιος ο πρόεδρος της Νέας ∆ηµοκρατίας µιλώντας τον περασµένο Νοέµβριο στην Αχαΐα είχε βάλει πολύ ψηλά τον πήχη για τις εκλογές. «Από την πρώτη στιγµή είπαµε ότι οι περιφερειακές εκλογές έχουν πολιτικό πρόσηµο», είχε αναφέρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι «στόχος της Νέας ∆ηµοκρατίας είναι να αναδειχθεί νικήτρια και στις 13 Περιφέρειες της χώρας και θα τα καταφέρουµε». Το απόλυτο «13 στις 13 Περιφέρειες» είναι το καλύτερο σενάριο, «για να γίνει όλη η Ελλάδα µπλε», όπως έλεγε «γαλάζιο» στέλεχος. Σύµφωνα µε τις εκτιµήσεις που υπάρχουν στο «γαλάζιο» επιτελείο, το ρεαλιστικό σενάριο για τη Νέα ∆ηµοκρατία είναι να κερδίσει τουλάχιστον τις 10 από τις 13 Περιφέρειες. Στο χειρότερο σενάριο που έχει προκύψει, η αξιωµατική αντιπολίτευση εµφανίζεται να κερδίζει τις 7 από τις 13 Περιφέρειες.

Ωστόσο, το στοιχείο στο οποίο αποδίδεται µεγάλη σηµασία, τόσο σε ουσιαστικό επίπεδο όσο και σε συµβολικό-πολιτικό, είναι ότι ακόµα και σε εκείνες τις περιφέρειες που ενδέχεται να χάσει η Νέα ∆ηµοκρατία ο νικητής δεν θα προέρχεται από τον ΣΥΡΙΖΑ. «Οι µοναδικοί που έχουν ελπίδες να κερδίσουν τους υποψηφίους της Ν.∆. προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ», έλεγε έµπειρο «γαλάζιο» στέλεχος της Αυτοδιοίκησης, αποτυπώνοντας την αντίληψη που υπάρχει στην Πειραιώς. Οι φορές που έχει ταυτίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον ΣΥΡΙΖΑ µε το παλιό είναι πολλές και η ίδια συνταγή θα ακολουθηθεί και στην περίπτωση των Περιφερειών.