ΑΠΟΨΕΙΣ-ΣΧΟΛΙΑ

Ισίδωρος Μάδης: «Η αυτοδιοίκηση είναι σύμμαχος και όχι αντίπαλος»

Η στάση που τηρεί το Κράτος έναντι της Αυτοδιοίκησης γεννά ερωτήματα για τον τρόπο που η κεντρική εξουσία αντιλαμβάνεται τον ρόλο των Δήμων. Δεν είναι μόνο η παρακράτηση πόρων που Συνταγματικά προορίζονται για τις τοπικές κοινωνίες και την ισότιμη ανάπτυξή τους, δεν είναι ούτε το γεγονός πως σε κάθε ευκαιρία μεταφέρονται στην Αυτοδιοίκηση νέες αρμοδιότητες τις οποίες γνωρίζει ήδη το Κράτος πως δεν μπορεί να υπηρετήσει.

Είναι κυρίως το γεγονός ότι η κεντρική εξουσία επιμένει να νομοθετεί δίχως να διαβουλεύεται με εκείνους που γνωρίζουν εκ των πραγμάτων καλύτερα καθώς ζουν στην καθημερινότητά τους τα προβλήματα.

Ο πειραματισμός με την αντιπυρική προστασία ανέδειξε σε μέγιστο βαθμό το αληθές του παραπάνω. Θυμίζω πως σχεδόν στο σύνολό τους οι δήμοι βρέθηκαν πνιγμένοι σε σκουπίδια κάθε είδους καλούμενοι να σηκώσουν ένα δυσβάστακτο βάρος. Και το Κράτος εξαναγκάσθηκε εν τέλει να χρηματοδοτήσει εκτάκτως και επιμέρους ώστε να αποκατασταθεί η ομαλότητα.

Το προηγούμενο διάστημα η ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματικές συγκεκριμένες διατάξεις του ΝΟΚ, γεγονός που επίσης δικαιώνει τις θέσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Και οι δύο περιπτώσεις θα είχαν αποτραπεί -κατά συνέπεια και η ταλαιπωρία χιλιάδων πολιτών- αν είχε προηγηθεί εντατική διαβούλευση του Κράτους με την Αυτοδιοίκηση μέσα από τα θεσμοθετημένα της όργανα. Αντί αυτού όμως παρατηρούμε ότι τα λάθη επαναλαμβάνονται εξαναγκάζοντας μας να αναζητούμε λύσεις που πολλές φορές κοστίζουν ακριβά και λόγω του επείγοντος.

Η συνεργασία των διαφορετικών βαθμών διοίκησης οφείλει να επανακαθοριστεί με ανοιχτά χαρτιά, με δεδομένα και μόνο γνώμονα τα συμφέροντα των πολιτών. Θα πρέπει να σχεδιάσουμε τη χώρα που επιθυμούμε και ο καθένας να αναλάβει μέσα από ένα σαφές πλαίσιο τις ευθύνες που του αναλογούν. Το σημερινό πλαίσιο είναι και δημοκρατικό και επαρκές αρκεί να τηρηθεί. Αν για οποιονδήποτε όμως λόγω κάποιος από τους φορείς εκτιμά ότι πρέπει να επαναξιολογηθεί, ας γίνει. Με ειλικρίνεια όμως και βάζοντας στο τραπέζι πραγματικές ανάγκες και βιώσιμες λύσεις.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά».

Τελευταία άρθρα

Αλλάζει το Πεδίον του Άρεως στο Βόλο

Σε χώρο πρασίνου και αναψυχής μετατρέπεται το Πεδίον του Άρεως στο Βόλο, με την Περιφέρεια…

53 λεπτά ago

Στην 51η Διεθνή Έκθεση Γούνας Καστοριάς η Π. Δυτικής Μακεδονίας

Την 51η Διεθνή Έκθεση Γούνας, που αποτελεί κορυφαίο σταθμό για τον κλάδο της γουνοποιίας και…

1 ώρα ago

Αποκλεισμένο για έκτη μέρα το λιμάνι της Μυτιλήνης

Αποκλεισμένο για έκτη μέρα παραμένει το λιμάνι της Μυτιλήνης, με τους αγρότες, τους κτηνοτρόφους και…

1 ώρα ago

«Ψαρεύουν» θύματα προσποιούμενοι δήμαρχο

Το όνομα του δημάρχου της Πάτρας χρησιμοποιούν, μέσα από τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, οι άγνωστοι…

2 ώρες ago

Στη Νέα Υόρκη η δήμαρχος Λήμνου

Η δημιουργία μόνιμων διαύλων επικοινωνίας που θα διασφαλίσουν ότι η Λήμνος θα παραμείνει ζωντανή στη…

3 ώρες ago

Βράβευση δύο νεαρών αθλητριών της Νίκαιας

Δύο νεαρές αθλήτριες, για τις επιδόσεις και τις διακρίσεις τους στον απαιτητικό στίβο των μαχητικών…

3 ώρες ago