Δε. Απρ 29th, 2024

Κώστας Μουτζούρης: Προετοιμαζόμαστε συντονισμένα για την αντιπυρική περίοδο

Του Κώστα Μουτζούρη*

Τα θέματα Πολιτικής Προστασίας αποκτούν συνεχώς μεγαλύτερη σπουδαιότητα λόγω της παρατηρούμενης κλιματικής αλλαγής. Η πολιτεία οφείλει να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα.  Ως Πρόεδρος της Επιτροπής Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας των Περιφερειαρχών Ελλάδας, έχω ήδη συναντηθεί με τον αρμόδιο Υπουργό κ. Κικίλια, με τον οποίον θέσαμε τους στόχους ενόψει και της αντιπυρικής περιόδου, η οποία δυστυχώς δεν ξεκίνησε καλά, με την φωτιά στο Λασίθι. Το αμέσως επόμενο διάστημα έχουμε προγραμματίσει νέα συνάντηση με την συμμετοχή όλων των Περιφερειαρχών για τον καλύτερο συντονισμό.

Ως Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου έχουμε στελεχώσει επαρκώς το Κέντρο Πολιτικής Προστασίας μας, αποκτήσαμε εξοπλισμό, προβαίνουμε σε διαρκείς και συντονισμένες ενέργειες πρόληψης. Προγραμματίζεται άμεσα και νωρίτερα από πέρσι η συνεχής επιτήρηση των δασών, ταυτόχρονα και στα 3 μεγάλα νησιά της Περιφέρειας, με τη χρήση drones τα οποία προμηθευτήκαμε και για τα οποία έχουμε ήδη εκπαιδεύσει εθελοντές για να τα χρησιμοποιούν. Έχουμε αναπτύξει   συνεργασία με το Εθνικό Αστεροσκοπείο, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής. Έχουμε προγραμματίσει την  εγκατάσταση καμερών και μετεωρολογικών σταθμών σε ευαίσθητες περιοχές με στόχο την πυρασφάλεια. Προχωράμε στην υλοποίηση  συστήματος, το οποίο είναι ακόμα σε πιλοτικό στάδιο,  έγκαιρης προειδοποίησης των πολιτών για προστασία από φυσικές καταστροφές κι ειδικότερα από δασικές πυρκαγιές. Σε συνεργασία και συνεχή επικοινωνία με το Υπουργείο επικαιροποιούνται τα σχέδια Πολιτικής Προστασίας για τα οποία αναμένουμε διευκρινιστικές λεπτομέρειες.  Έχουμε ήδη ξεκινήσει την   αποκατάσταση βατότητας τμήματος του αγροτοδασικού δικτύου, μη αρμοδιότητάς μας, με μηχανήματα έργου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου. Εκτελούμε δασικές περιπολίες για επιτήρηση των δασικών εκτάσεων με ενημέρωση της ΔΙΠΥΝ, έχουμε ήδη ενεργοποιήσει υδροφόρα οχήματα και εθελοντικές ομάδες δικαιοδοσίας μας.  Συμμετείχαμε στην έκτακτη σύσκεψη του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση του αυξανόμενου κινδύνου αντιμετώπισης πυρκαγιών αλλά και στα ΤΕΣΣΟΠ Δήμων Δυτικής Λέσβου και Μυτιλήνης ενώ έχουν ήδη εκτελεστεί ΠΕΣΟΟΠ Χίου και Σάμου και επίκειται αυτό της Λέσβου.

Συντονισμένα και με όσες δυνάμεις έχουμε προσπαθούμε να είμαστε όσο το δυνατόν πιο έτοιμη επιχειρησιακά ενόψει της Αντιπυρικής Περιόδου ελπίζοντας όλα τα παραπάνω να μην χρειαστεί να τα εφαρμόσουμε και στην πράξη.

*Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου

Δημοσιεύθηκε στο ένθετο e-ota που κυκλοφόρησε με την εφημερίδα Παραπολιτικά το Σάββατο 13/4