Πε. Μάι 2nd, 2024

Κερδισμένοι και χαμένοι των δημοτικών εκλογών

του Περικλή Καπετανόπουλου

Στις δημοτικές εκλογές, όπως σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις, υπάρχουν πάντα κερδισμένοι και χαμένοι. Στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου ο μεγάλος χαμένος είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος στην Αττική απώλεσε την δημοτική αρχή στο Πέραμα και τον Βύρωνα. Κέρδισε μόνο στο Δήμο Ζωγράφου, όπου επανέκαμψε η πρώην δήμαρχος (2014-2019) Τίνα Καφατσάκη. Αν προσθέσουμε και το Χαλάνδρι με το Κερατσίνι, που εκεί οι δήμαρχοι είναι συνεργαζόμενοι με τον ΣΥΡΙΖΑ, τότε έχουμε μια πολύ πενιχρή εικόνα της επιρροής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Αντίθετα, κερδισμένοι από τις αυτοδιοικητικές εκλογές βγαίνουν η Ν.Δ και το ΚΚΕ. Η κυριαρχία της Ν.Δ στους Δήμους επαναβεβαιώθηκε, εκλέγοντας πάνω 200 δημάρχους σε σύνολο 332, ενώ το ΚΚΕ κατάφερε να εκλέξει 6 δημάρχους  αντι ενός  που είχε το 2019  (Πάτρα, Καισαριανή, Πετρούπολη, Χαϊδάρι, Τύρναβο και Ικαρία).

Επίσης θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα δημοτικά ψηφοδέλτια σε συντριπτικό βαθμό, ήταν πολυσυλλεκτικά και «έσπασαν» κάθε κομματική γραμμή, αψηφώντας οι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι ακόμα και την απειλή διαγραφής από τον κομματικό τους χώρο. Το ΠΑΣΟΚ, που έχει βαθιές ρίζες στην Τοπική Αυτοδιοίκηση  μετρά τα μέλη και φίλους του να εκλέγονται σε 78 Δήμους, αλλά κατά 14 λιγότερους από το 2019, αλλά  καταφέρνει να διατηρεί τον μεγάλο όγκο των δυνάμεων του σε Δήμους, που κάποτε ήταν το προνομιακό του πεδίο.

Σημείο των καιρών είναι και οι ανεξάρτητοι δήμαρχοι που φτάνουν τους 22, από 14 το 2029 και κανείς δεν μπορεί, έστω και θεωρητικά να τους αποδώσει  οποιοδήποτε πολιτική ή κομματική αναφορά. Από κοινού ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ εξέλεξαν  9 δήμαρχους, από 10 που είχαν εκλέξει το 2019.

Ανάμεσα στους 332 νεοεκλεγέντες δημάρχους μόνο οι 22 είναι γυναίκες, έναντι 17 το 2019, με τον αριθμό να παραμένει εξαιρετικά χαμηλός.