Πα. Απρ 19th, 2024

Ανανεωμένη κοινωνική δικτύωση με ευαισθησία για όλους, άρθρο του Νίκου Βαφειάδη

*Του Νίκου Βαφειάδη

Στο Δήμο της Αθήνας κανείς δεν πρόκειται να μείνει απροστάτευτος. Με αυτό το σκεπτικό να αποτελεί την έμπνευση των επόμενων κινήσεών μας, η Αντιδημαρχία Κοινωνικής Αλληλεγγύης ξεδιπλώνει το νέο σχέδιο φροντίδας και ευαισθησίας για όλες και όλους.

Το νέο κοινωνικό δίκτυο της πόλης δεν έχει να κάνει με αυτό που οι περισσότεροι ίσως έχετε στο μυαλό σας. Δεν είναι ένα ψηφιακό κοινωνικό δίκτυο σε έναν εικονικό κόσμο. Πρόκειται για ένα δίκτυο προστασίας και παροχής άμεσων υπηρεσιών σε όλους -μα όλους- εκείνους που το έχουν ανάγκη στην πόλη μας. Και μάλιστα σε μια αντικειμενικά δύσκολη συγκυρία.

Πρόκειται για μια νέα προσπάθεια διεύρυνσης και διευκόλυνσης παροχής κοινωνικών υπηρεσιών, η οποία στοχεύομε να φτάσει πιο γρήγορα και πιο εύκολα σε περισσότερους συμπολίτες μας, και κυρίως στους πιο ευάλωτους. Η αλήθεια είναι ότι η τελευταία κατηγορία συμπολιτών μας μας απασχολεί πολύ περισσότερο. Γιατί όσο πιο ευάλωτος είναι κάποιος, τόσο πιο δύσκολη καθίσταται η πρόσβασή του στις υπηρεσίες τις οποίες πρέπει να απολαμβάνει.

Έτσι ενισχύουμε τις ήδη παρεχόμενες υπηρεσίες με τη Διανομή Τροφίμων, με τα προγράμματα για την Τρίτη ηλικία και τα ΑΜΕΑ, το Βοήθεια στο Σπίτι, τις λέσχες Φιλίας, τη συνεργασία με την εταιρεία Νόσου Alzheimer, τη συνεργασία με την Ψυχογηριατρική εταιρία «ΝΕΣΤΩΡ», και τη συνεργασία της ΑΜΚΕ «ΜΕ ΑΛΛΑ ΜΑΤΙΑ» για στήριξη γυναικών ΑμεΑ που βιώνουν θέματα βίας και διακρίσεων.
Αναβαθμίζουμε τους όρους εξασφάλισης της ισότητας και την προστασία απέναντι στα φαινόμενα βίας με τη Δημοτική Επιτροπή Ισότητας, τον Ξενώνα Κακοποιημένων Γυναικών και την Ευρωπαϊκή Χάρτα για την ισότητα των φύλων και την αντιμετώπιση των έμφυλων και πολλαπλών διακρίσεων καθώς και τη συνεργασία με τη Διοτίμα, με το 11528 τη γραμμή υποστήριξη για την κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ.

Φροντίζουμε για την ψυχική υγεία και τη στέγαση, με το πρόγραμμα στέγαση και εργασία για τους αστέγους και τις ομάδες προστασίας ανηλίκων. Με τη συνεργασία του Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων & Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Δήμου Αθηναίων «Αθηνά Υγεία», που εκπροσωπεί την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα με τίτλο «Make the Difference,.

Κάνουμε πιο άμεση την παρέμβασή μας με τις ομάδες του “Street Work” που όλο το εικοσιτετράωρο προσφέρουν βοήθεια σε όσους έχουν ανάγκη στους δρόμους της πόλης. Με την σε 24η βάση φιλοξενία για αστέγους, όπως το Υπνωτήριο του Πολυδύναμου Κέντρου όπου όσοι φιλοξενηθούν θα υποβληθούν σε RapidTest, και τo Πολιτιστικό Κέντρο Γκράβας όπου οι συμπολίτες μας μπορούν να λάβουν έτοιμα γεύματα, κουβέρτες και ό,τι άλλο χρειαστούν από το προσωπικό του Δήμου.

Και πέρα από όλα αυτά που ήδη υλοποιούμε, τώρα είναι η στιγμή να απλώσουμε όσο πιο πολύ μπορούμε το δίχτυ της κοινωνικής μας προστασίας. Με ποιο τρόπο; Βελτιώνοντας ακόμα περισσότερο τους όρους διαλειτουργικότητας των υπηρεσιών του Δήμου Αθηναίων και χτίζοντας γέφυρες επικοινωνίας και αλληλεγγύης με όλους τους συναρμόδιους φορείς αλλά και υπηρεσίες κρατικές και μη. Μιλάμε με Διεθνείς Οργανισμούς με μεγάλη εμπειρία στη διαχείριση και προστασία ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και συνεννοούμαστε με κρατικές υπηρεσίες με αντίστοιχη εμπειρία και αρμοδιότητα.

Απώτερος στόχος να ενισχύσουμε τους όρους κοινωνικής συνοχής και ένταξης για όλους αδιακρίτως, πρόσφυγες, πολίτες τρίτων χωρών που διαμένουν στην πόλη μας, και κάθε είδους ευάλωτης κοινωνικής ομάδας. Γιατί για εμάς οι λέξεις ‘περιθώριο’ ‘στίγμα’ και ‘διακρίσεις’ δεν υπάρχουν στο λεξιλόγιό μας. Γιατί απλά, όλοι όσοι μοιραζόμαστε τη ζωή στην πόλη της Αθήνας έχουμε το ίδιο δικαίωμα στην προστασία και την ευαισθησία.

Ο Νίκος Βαφειάδης είναι αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων