Πα. Απρ 19th, 2024

26η Μαϊου, η μέρα που ο Δήμος Διονύσου αλλάζει σελίδα

*Άρθρο της Σοφίας Κατσίγιαννη

Πολλές φορές, οι προεκλογικές εκστρατείες τείνουν να επικεντρώνονται σε στείρες αντιπολιτευτικές επικοινωνιακές πρακτικές και υποσχέσεις περί…θάλασσας, προκειμένου να συγκεντρώσουν όσο το δυνατόν περισσότερες ψήφους. Δυστυχώς, αυτή είναι μια πραγματικότητα στο προεκλογικό πολιτικό τοπίο, ωστόσο μέσα στις συνήθεις πρακτικές παλαιάς κοπής υπάρχουν φωνές που εστιάζουν στην αναπτυξιακή προοπτική του Διονύσου, με μέλημα τους την επίλυση ζητημάτων της καθημερινότητας, αλλά και στην αναβάθμιση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών του.

Ο στόχος αυτός μπορεί να επιτευχθεί, μόνο αν κοιτάξει κανείς με ψυχραιμία, αλλά και πλήρη συνείδηση τις παθογένειες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Δήμος αλλά και με ένα σαφές πλάνο δράσης και ανάπτυξης, ώστε ο Δήμος να επιλύσει ζητήματα που ταλαιπωρούν καθημερινά τους πολίτες αλλά και να μπει σε τροχιά ουσιαστικής ανάπτυξης.

Ένα σημαντικό, αν μη τι άλλο, ζήτημα που αντιμετωπίζουν αρκετές περιοχές του Δήμου Διονύσου, είναι αυτό του αποχετευτικού δικτύου, το οποίο έχει αποτελέσει πραγματική τροχοπέδη. Δυστυχώς, οι παρατάσεις που λάμβανε για καιρό η ανάδοχος εταιρία προκάλεσαν σημαντικές καθυστερήσεις σε μέρος των εργασιών του δικτύου ακαθάρτων λυμάτων, ενώ σε άλλες περιοχές το δίκτυο αποχέτευσης χρειάζεται εκτεταμένα έργα συντήρησης.

Εξίσου σημαντικό είναι και το ζήτημα της προσβασιμότητας και της πεζοδρόμησης στο Δήμο Διονύσου. Σίγουρα στα υπάρχοντα πεζοδρόμια θα πρέπει να εφαρμοστεί ένα σχέδιο ανάπλασης, προκειμένου να γίνουν φιλικά απέναντι στον πεζό και στα άτομα με κινητικά προβλήματα. Φυσικά, ζωτικής σημασίας είναι και η τοποθέτηση ραμπών σε διάφορα σημεία, προκειμένου τα άτομα με ειδικές ανάγκες να έχουν ανεμπόδιστη πρόσβαση, όπου το απαιτούν οι ανάγκες τους.

Φλέγον, ωστόσο, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και το θέμα της διαδημοτικής και περιφερειακής συγκοινωνίας. Η διαδημοτική συγκοινωνία τοποθετείται στην ατζέντα ως προτεραιότητα, προκειμένου να ενωθούν οι επτά δημοτικές ενότητες κοινωνικά, πολιτιστικά και οικονομικά, αλλά και να εξυπηρετούνται καλύτερα οι δημότες του Διονύσου. Ακόμη περισσότερο, ο Διόνυσος έχει ανάγκη από εξορθολογισμένη και καλύτερη περιφερειακή συγκοινωνία, ώστε να μην βρίσκεται αποκομμένος από την υπόλοιπη Αττική.

Ακόμη, το πράσινο του Δήμου Διονύσου, θα πρέπει να τεθεί ως θέμα συζήτησης στο δημοτικό συμβούλιο που θα προκύψει έπειτα από την 26η Μαϊου, με απώτερο σκοπό την ενίσχυση του υφισταμένου πρασίνου, το οποίο αποτελεί λιγότερο από 7% του δομημένου περιβάλλοντος. Επίσης, το φυσικό πράσινο της περιοχής θα πρέπει να προστατευθεί με την ενίσχυση του εθελοντικού ιδεώδους και κινήματος στο Δήμο, με την οργάνωση δράσεων πυρασφάλειας και ενημέρωσης αναφορικά με τους κινδύνους ειδικά το καλοκαίρι, σε μια φυσικά πράσινη περιοχή. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, δόκιμη κρίνεται και η δημιουργία δομών προστασίας των ζώων, με σκοπό την ανεύρεση ανάδοχων ή την απελευθέρωσή τους σε φυσικό περιβάλλον αν δεν είναι οικόσιτα.

Τέλος, έμφαση θα πρέπει να δοθεί και στις σχολικές υποδομές, με την ενεργειακή αναβάθμιση των κτηρίων προκειμένου να είναι φιλικά τόσο στο οικοσύστημα αλλά και στον προϋπολογισμό που διατίθεται για τη θέρμανσή τους. Επίσης, η ενίσχυση της ασφάλειας και η αναβάθμιση των πληροφοριακών συστημάτων των σχολικών μονάδων κρίνονται απαραίτητες για την καλύτερη εξυπηρέτηση τόσο των μαθητών όσο και των καθηγητών.

Όλες οι προαναφερθείσες δράσεις εστιάζουν στην αναβάθμιση των υποδομών και την ενίσχυση των προσπαθειών που ήδη λαμβάνουν χώρα, ώστε οι δημότες του Διονύσου να απαλλαγούν από ζητήματα της καθημερινότητας και να απολαμβάνουν ένα αναβαθμισμένο βιοτικό επίπεδο. Αυτό που χρειάζεται στην παρούσα χρονική στιγμή, είναι η μελέτη και εφαρμογή των προαναφερθέντων μέτρων με παρρησία και ευθύνη απέναντι σε ένα Δήμο με προοπτική και δυνατότητες, για ένα Δήμο αναπτυγμένο και φιλικό προς τον πολίτη.

*Η Σοφία Κατσίγιαννη είναι υπ. Διδάκτωρ Δημοσίου Δικαίου ΕΚΠΑ και υποψήφια δημοτική σύμβουλος δήμου Διονύσου με το συνδυασμό “Δύναμη Ευθύνης” του Γιάννη Καλαφατέλη