ΑΠΟΨΕΙΣ-ΣΧΟΛΙΑ

Στάθης Σταθόπουλος: Εθνικό Σχέδιο Αναδασώσεων, η μεγαλύτερη τεχνητή αναδάσωση που έγινε ποτέ στην Πεντέλη

Η τιμητική αναφορά της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην ομιλία για την Κατάσταση της Ένωσης τον Σεπτέμβριο για το Antinero, το μεγαλύτερο πρόγραμμα πρόληψης και καθαρισμού δασών, μάς υποχρεώνει στο ΥΠΕΝ και στη Δασική Υπηρεσία να περάσουμε με μεγαλύτερη ένταση και στο επόμενο στάδιο, αυτό των Αναδασώσεων.

Η επιτόπου επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη το Σάββατο ανέδειξε την έναρξη ενός από τα πιο εμβληματικά σχετικά έργα που υλοποιούμε: τη μεγαλύτερη αναδάσωση της Πεντέλης που έγινε ποτέ! Ξεκίνησε ήδη και εντάσσεται στο Εθνικό Σχέδιο Αναδασώσεων που συμβασιοποιήθηκε τον Ιούνιο 2024 και μπήκε στις ράγες της εφαρμογής. Έχουν προηγηθεί στο ίδιο πλαίσιο οι αναδασώσεις στη Β. Εύβοια, στη Θεσσαλονίκη, Παύλος Μελάς, με δωρεά του ιδιωτικού τομέα και Θέρμη, όπου οι εργασίες έχουν προχωρήσει σε ποσοστό 80%.

Το έργο τεχνητής αναδάσωσης υλοποιείται σε εκτάσεις 17.481,02 στρεμμάτων, στους Δήμους Πεντέλης, Ωρωπού, Διόνυσου, Μαραθώνος, Ραφήνας- Πικερμίου – εκτάσεις, που αδυνατούν να αναγεννηθούν φυσικά, ύστερα από 7 μεγάλες πυρκαγιές που, δυστυχώς, έχουν πλήξει το Πεντελικό από το 1982 ως και το 2024 σε σημεία του. Θα φυτευτούν 995.000 φυτά (κωνωφόρα και πλατύφυλλα), με σκοπό τη δημιουργία μικτού δάσους, ώστε να είναι περισσότερο ανθεκτικό. Ο ανάδοχος εγκαταστάθηκε στις αρχές Ιουλίου 2025 και έχει σχεδόν ολοκληρώσει εργασίες ανόρθωσης και καλλιεργητικές επεμβάσεις που προέβλεπε η εγκεκριμένη μελέτη σε εκτάσεις 1.748,00 στεμμάτων. Το έργο είναι σε εξέλιξη, με διάνοιξη λάκκων και φυτεύσεις. Ήδη μεταφέρονται και φυτεύονται 298.000 δασικά φυτά (Χαρουπιά, δρυς, κουτσουπιά κτλ ) από το Δημόσιο Δασικό Φυτώριο Αμυγδαλέζας. Αμέσως μετά, αναμένεται η μεταφορά και φύτευση ακόμη 677.447 φυτών, από τα φυτώρια της Αλιάρτου, του Λαγκαδά, της Αμβροσίας και της Οργάνης.

Δεν έχουμε μείνει, όμως, εκεί: στο πλαίσιο του θεσμού αναδοχών αποκατάστασης και αναδάσωσης, που έχει αποδειχθεί επιτυχημένος, έχουν αναδασωθεί 1.561 στρέμματα καμένων δασών, αξίας 1.379.218,57€, σε 6 σημεία, με κυριότερα την Πηγή Καρακαντά, το Αστεροσκοπείο και την Ιερά Μονή, δίνοντας έτσι ανάσα στον αστικό ιστό της Πεντέλης, που δοκιμάστηκε στην πυρκαγιά του 2024.

Η αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής είναι πρόκληση της γενιάς μας. Από το 2020 το ΥΠΕΝ κάνει πολλά βήματα, ώστε να καλύψει κενά και υστερήσεις της δασικής πολιτικής για δεκαετίες, που στοίχισαν, δυστυχώς, ακριβά.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παραπολιτικά.

Τελευταία άρθρα

Νέος ιστότοπος για τον Δήμο Αίγινας

Είναι αποτέλεσμα συλλογικής προσπάθειας με στόχο την αξιοποίηση της τεχνολογίας για μια πιο εύκολη καθημερινότητα…

8 ώρες ago

Μυτιλήνη: Νέο ανοιχτό γήπεδο μπάσκετ στην Παναγιούδα

Ένα νέο, ανοιχτό γήπεδο μπάσκετ ολοκληρώθηκε και παραδίδεται στα παιδιά και τους νέους της Παναγιούδας…

8 ώρες ago

Μέγαρα: Εβδομάδα δωρεάν ανάλυσης βάδισης με πελματογράφημα

Δευτέρα 2 έως Πέμπτη 5 Νοεμβρίου: 15:00 – 19:00, Παρασκευή 6 Νοεμβρίου: 09:00 – 13:00,…

9 ώρες ago

Συνάντηση εργασίας του Προέδρου της ΚΕΔΕ με τον Υφυπουργό Εξωτερικών

Κυρίζογλου και Χατζηβασιλείου συναντήθηκαν για τον προγραμματισμό δράσεων ενόψει της Προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε.…

9 ώρες ago

Συνάντηση του Δημάρχου Τήνου με τον Γ. Γ. Πολιτικής Προστασίας

Στο επίκεντρο η πορεία των έργων και ο σχεδιασμός για την πολιτική προστασία του νησιού.

9 ώρες ago

Έργα ύδρευσης και αφαλάτωσης σε Πάτμο & Λέρο

Στόχος η αντιμετώπιση της λειψυδρίας και η βελτίωση της ποιότητας ζωής.

9 ώρες ago