Σε μια εποχή όπου η αποστασιοποίηση από την πολιτική ζωή έχει λάβει ανησυχητικές διαστάσεις, η ενεργοποίηση της συμμετοχής των νέων στα κοινά δεν είναι πολυτέλεια — είναι όρος επιβίωσης της δημοκρατίας. Η νέα γενιά ενώ δραστηριοποιείται σε κοινωνικά κινήματα, σε περιβαλλοντικές και εθελοντικές πρωτοβουλίες, είναι αποξενωμένη από τα υπάρχοντα θεσμικά εργαλεία.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι το κατάλληλο περιβάλλον για να καλλιεργηθεί η πολιτική παιδεία. Σε αυτό το πλαίσιο, η περίπτωση του Δήμου Περιστερίου είναι αποκαλυπτική.

Η εκλογή μου ως ο νεότερος ιστορικά Δημοτικός Σύμβουλος και η ακόλουθη τοποθέτηση μου ως Εντεταλμένος Σύμβουλος Νεολαίας επικουρικά στον ίδιο το Δήμαρχο, αποτέλεσε μια συμβολική εξέλιξη για την ιστορία της πόλης.

 Ως Εντεταλμένος Σύμβουλος Νεολαίας, πρώτα και πάνω από όλα, οραματίζομαι ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με τη νέα γενιά, με  μέσα και τρόπους αμεσότερης επικοινωνίας και έκφρασης ιδεών και προβληματισμών.

Η πρώτη εκδήλωση DreamBig που κάναμε προς την κατεύθυνση της καλλιέργειας μιας διαφορετικής οπτικής του νέου  απέναντι στη διοίκηση του Δήμου είχε τεράστια προσέλευση και επιτυχία.

Η δημιουργία ενός μητρώου νέων θα μπορούσε να μας εξασφαλίσει την καταγραφή των ενεργών συμπολιτών μας, ώστε να αποτελέσουν αφετηριακό κοινό σε δράσεις και κινητοποιήσεις που αφορούν τη νέα γενιά, όπως η διοργάνωση ευρωπαϊκών συνεδρίων και forum νεολαίας.

Η στήριξη της νεοφυούς επιχειρηματικότητας η οποία θα κρατήσει πόρους και κεφάλαια στην τοπική κοινωνία και φυσικά θα αυξήσει τις θέσεις εργασίας είναι ένα πεδίο δράσης με ιδιαίτερη βαρύτητα.

Λόγω του μεγάλου αριθμού κρουσμάτων νεανικής παραβατικότητας, μέσω διαφόρων δράσεων θα μπορούσε να αλλάξει νοοτροπία στους νέους, κυρίως των μαθητικών ηλικιών. Σε αυτό θα συμβάλει και η ενδυνάμωση των μαθητικών κοινοτήτων, σε πιο ουσιαστικούς θεσμούς.

Επιπλέον, για την οδική ασφάλεια θα πρέπει να καλλιεργηθεί στους νέους οδηγούς, μέσω του δήμου πρωτίστως, μια κουλτούρα ασφάλειας και τήρησης των κανόνων του ΚΟΚ..

Αξίζει να αναφερθεί ότι υπάρχουν προγράμματα κρατικά και της Ε.Ε όπως η Ευρωπαϊκή κάρτα Νέων και τα Χρηματοδοτικά προγράμματα και εργαλεία τύπου ΕΣΠΑ, που μπορούν να αξιοποιηθούν.

Τέλος, η έλευση της Εθνικής Πρωτεύουσας Νεολαίας στην πόλη μας, θα μπορούσε να αποτελέσει μεγάλη επιτυχία συμβολικά,

 Η συμμετοχή των νέων είναι το στοίχημα που με σύμμαχο ΕΣΕΝΑ μπορούμε να κερδίσουμε !

*Νίκος Βυτινιώτης, Εντεταλμένος Σύμβουλος Νεολαίας Δ. Περιστερίου

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παραπολιτικά