ΑΠΟΨΕΙΣ-ΣΧΟΛΙΑ

Δημήτρης Καφαντάρης: Βήμα μπροστά ο Νέος Κώδικας της Αυτοδιοίκησης

Ο νέος Κώδικας Τοπικής Αυτοδιοίκησης πιστεύουμε ότι θα βοηθήσει στην καλύτερη λειτουργία των δήμων και σε σχέση με τους πολίτες. Δεν δημιουργεί όμως ένα διαφορετικό μοντέλο λειτουργίας του Κράτους.

Παρόλα αυτά, είναι ένα γενναίο βήμα μπροστά. Θεωρούμε θετική την πρωτοβουλία του Υπουργού Εσωτερικών κ. Θ. Λιβάνιου για την κωδικοποίηση σε ενιαίο κείμενο των διατάξεων, που αφορούν την Αυτοδιοίκηση στο σύνολό της. Αυτό αποτελούσε άλλωστε διαχρονικό αίτημα μας, να αντιμετωπιστεί η πανσπερμία Νόμων, Π.Δ, Β.Δ., Α.Ν.,Υ.Α και ΚΥΑ, που είναι περισσότεροι από 500. Η πολυνομία είναι αυτή που “τρέφει” την γραφειοκρατία, η γραφειοκρατία δημιουργεί καθυστερήσεις και οι καθυστερήσεις αυξάνουν το κόστος λειτουργίας των δήμων σε κοστοβόρο λειτουργία. Για πρώτη λοιπόν φορά η αυτοδιοίκηση πρώτου και δευτέρου βαθμού αποκτά κοινό κώδικα. Κατά συνέπεια ο νέος Κώδικας θα συμβάλλει στην καλύτερη λειτουργία μας.

Θεωρούμε θετικό το γεγονός ότι η Κυβέρνηση προτείνει τώρα κι όχι την τελευταία στιγμή ένα εκλογικό σύστημα ενός γύρου, που δίνει αυτοδυναμία στην παράταξη που εκλέγει το δήμαρχο.

Ασφαλώς περιμένουμε πως όταν θα έρθει το νομοσχέδιο στη Βουλή και στο διάστημα που θα μεσολαβήσει ως τότε, μέσα απο το διάλογο που θα διεξαχθεί , ότι θα έχουν επιλυθεί τα διαχρονικά αιτήματά μας για μια σειρά κρίσιμα ζητήματα που μας απασχολούν. Ζητήματα όπως η επαρκής χρηματοδότηση των δήμων , με βάση τις πραγματικές αρμοδιότητες κι ευθύνες που σήμερα έχουν. Γιατί πρέπει οι Δήμοι να συμμετέχουν κι αυτοί με δίκαιο τρόπο στη διανομή του μερίσματος ανάπτυξης της οικονομίας. Δεν είναι δυνατόν η υπεραπόδοση πόρων που έχει πετύχει το κράτος, να μην κατευθυνθεί μέρος της και προς την αυτοδιοίκηση.

Άλλα ανοικτά ζητήματα για μας είναι το ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων, ώστε να ξέρει ο πολίτης ποιος φορέας του κράτους έχει ευθύνη για μια σειρά απο θέματα που αφορούν την καθημερινότητά του. Το ζήτημα της Μητροπολιτικής Διοίκησης στους Δήμους. Η ανάγκη για ενίσχυση των μικρών ορεινών και μικρών νησιωτικών δήμων. Πως θα έχουμε το απαραίτητο προσωπικό για να ασκήσουμε τις ευθύνες μας.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά».

Τελευταία άρθρα

Χαρδαλιάς: Πρόσκληση στους 66 δημάρχους για κοινές δράσεις σχετικά με την Τεχνητή Νοημοσύνη

Τη δημιουργία ενός ευρύτερου δικτύου ενημέρωσης και εκπαίδευσης των πολιτών για τις δυνατότητες και τους…

12 δευτερόλεπτα ago

Σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση ο αντιδήμαρχος Πειραιά Γιάννης Βοϊδονικόλας – Διασωληνωμένος στη ΜΕΘ του Τζανείου

Μάχη για τη ζωή του δίνει ο αντιδήμαρχος Πειραιά και επικεφαλής της Κοινωφελούς Δημοτικής Επιχείρησης…

19 ώρες ago

Με κοινές προτάσεις στο συνέδριο της ΚΕΔΕ η ΠΕΔ Θεσσαλίας

Στις τελικές τους θέσεις αναφορικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι φορείς της πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης…

1 ημέρα ago

Προχωρά η ψηφιοποίηση και στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις

Ο ψηφιακός εκσυγχρονισμός και των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων σε όλη τη χώρα ήταν το αντικείμενο της…

1 ημέρα ago

Νέα παρέμβαση Β. Σίμου για τα αγριογούρουνα που έφτασαν στις γειτονιές

Επιστολή με την οποία ζητάει την επείγουσα λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της ανεξέλεγκτης κυκλοφορίας…

1 ημέρα ago

Κυβέρνηση και ΚΕΔΕ στο στόχαστρο των μελών της ΠΕΔ νοτίου Αιγαίου

Σκληρή κριτική στις πολιτικές που εφαρμόζονται για την ενίσχυση και ανάπτυξη των νησιωτικών δήμων άσκησαν…

1 ημέρα ago